Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sandu dezaprobă din nou deciziile CC

25 ian. 2017,, 11:05   Politică
6236 8

Curtea Constituțională a respins ca fiind inadmisibilă sesizarea depusă de PAS pe marginea decretului de numire în funcție a lui Eduard Harunjen, comunică NOI.md.


Curtea a constatat că președintele țării, la desemnarea lui Harunjen în calitate de procuror general, nu a făcut altceva decît să-şi exercite prerogativele conform prevederilor constituţionale. Răspunsul Curții a indignat-o însă pe președinta PAS, Maia Sandu, care a remarcat că prin inacțiunea sa, CCM a legiferat acțiuni ilegale.
„În înţelegerea Curţii, preşedintele ţării este un birocrat, care pune ştampila pe toate hîrtiile care i se aduc, fără excepții, inclusiv pe cele emise de organe ilegale sau cu învingători ai concursurilor mimate. Curtea nu doar a refuzat să analizeze Decretul de desemnare a procurorului general prin prisma dispoziţiilor constituţionale, dar a și legiferat acţiunile unui organ neconstituţional, menţinînd în funcţie un fals învingător”, a comentat astăzi Maia Sandu.

Potrivit lui Sandu, membrii Consiliului Superior al Procurorilor, responsabili de desfășurarea concursului pentru funcția de procuror general, nu au făcut altceva decît „să-și mențină șeful în funcție”. Aceasta a subliniat că membrii CSP nu au fost detașați din funcții, așa cum prevede legea, în perioada organizării concursului, ci au continuat să se subordoneze lui Eduard Harunjen, care era în acea perioadă procuror general interimar. Totodată, Consiliul nu era format „din procurori aleși din cadrul procuraturilor de toate nivelurile şi din reprezentanţi ai altor autorităţi, instituţii publice sau ai societăţii civile”, aşa cum prevede Constituția.

„Curtea a permis ca una dintre cele mai importante funcţii în stat să fie ocupată de o persoană care nici măcar nu era în drept să participe la concurs. E. Harunjen, în perioada 01 martie – 07 decembrie 2016, a exercitat funcţia de procuror general interimar şi, concomitent, în virtutea acestei funcţii, a fost din oficiu şi membru al CSP, iar membrii CSP, potrivit legii, „(...) nu pot participa la concursuri pentru numire sau promovare în funcţii de procuror”, a mai declarat Sandu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?