X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Plahotniuc: Declarațiile președintelui contravin intereselor strategice ale RM

25 ian. 2017,, 08:30   Politică
5807 12

Nu va exista o anulare sau renegociere a Acordului de asociere cu UE şi nicio semnare a unui acord cu Uniunea Eurasiatică.

O declaraţie în acest sens a făcut liderul Partidului Democrat (PDM), omul de afaceri Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru portalul deschide.md.

Anterior, preşedintele Igor Dodon, în cadrul vizitei sale la Moscova, a declarat că Acordul de asociere nu a adus niciun folos Moldovei, deoarece "RM a pierdut piaţa rusă şi a scăzut exporturile pe piaţa europeană". El nu a exclus că Moldova va denunţa Acordul de asociere cu UE şi a propus semnarea unui memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasiatică.

Plahotniuc consideră că aceste declaraţii ale şefului statului sînt politice şi contravin intereselor strategice ale RM.

"Eu am spus încă din campania electorală care va fi poziţia mea pe teme precum Acordul de asociere şi rămînerea pe modelul de dezvoltare european al ţării. Este vorba de o viziune reală total diferită de dezvoltare a ţării, ceea ce însă nu trebuie să împiedice instituţiile să funcţioneze eficient şi în baza programului de guvernare în care a fost votat actualul Executiv. Noi, ca guvernare şi majoritate parlamentară, vom face tot ce e posibil pentru a dinamiza relaţia noastră cu Federaţia Rusă", a spus el.

Liderul PDM are o atitudine negativă faţă de modelul propus de preşedinte, de federalizare a RM pentru a uni Moldova şi Transnistria. În opinia lui, soluţia pentru problema transnistreană trebuie găsită prin dialog, în formatul "5+2".

"Acolo trebuie analizate soluţiile, argumentele care le însoţesc, evaluat în ce măsură reflectă acestea interesul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului", a remarcat Plahotniuc.

El consideră că Preşedintele Dodon încearcă "să îi hrănească" pe cetăţenii RM cu "emoţii negative", făcînd declaraţii despre diferenţele dintre limba şi istoria română şi moldovenească.

"Emoţii. Iată aşa a fost ţinută ţara noastră atîţia ani. Oamenii vor să trăiască mai bine, dar unii politicieni încearcă să îi hrănească cu emoţii negative, să-i pună să se lupte între ei, astfel încît oamenii să aibă mintea ocupată. Ăsta e unul dintre lucrurile pe care vreau să le schimbăm în politică, despre care am vorbit pe larg şi la Congresul PDM", a încheiat Plahotniuc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?