Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Conducerea Procuraturii Generale vrea o altă modalitate de selectare a procurorului-șef

2 apr. 2013,, 13:03   Societate
3296 0
Foto : noi.md
La doar o zi după încheierea concursului privind selectarea candidatului la funcția de procuror general, conducerea Procuraturii Generale propune o nouă formulă de selectare a viitorului procuror-șef. Deoarece legislația în vigoare nu reglementează expres procedura de selectare a candidatului, potrivit autorilor, se impune completarea acesteia într-un astfel de mod încît candidatura să fie selectată de Adunarea Generală a Procurorilor (AGP) prin vot direct, secret şi liber exprimat al tuturor procurorilor din Moldova, relatează NOI.md.

Potrivit proiectului, procurorul selectat de AGP pentru funcţia de procuror general urmează a fi înaintat preşedintelui Parlamentului, pentru ca acesta să o propună Legislativului spre aprobare. Proiectul prevede şi o procedură de numire a procurorului-șef și în cazul respingerii de către Parlament a candidaturii propuse.

Pentru a acorda Adunării un asemenea privilegiu, procurorii consideră necesară completarea Legii cu un nou capitol care ar cuprinde şi statutul AGP în calitate de organ suprem de autoadministrare al procurorilor. La fel, proiectul prevede modul, periodicitatea, cazurile şi procedura de convocare a AGP.

În opinia autorilor proiectului, modificările date sînt necesare pentru asigurarea independenţei procurorilor şi depolitizarea instituţiei, promovării în funcţia de procuror pe criterii profesionale şi de competitivitate, cu aplicarea principiului transparenţei în cazul acestor promovări. Implementarea acestora nu implică alocarea mijloacelor financiare suplimentare şi nu necesită înfiinţarea unei noi structuri.

Ultima dată, Adunarea Generală a Procurorilor s-a întrunit în decembrie 2009, cînd au fost selectați membrii Consiliului Superior al Procurorilor, Colegiului de calificare şi Colegiului disciplinar al Procuraturii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?