Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Moldova, pe al treilea loc în lume privind ritmul de creștere a prețurilor la grîu

2 apr. 2013,, 12:06   Economie
3003 0
Foto: tula.mk.ru
Moldova s-a clasat pe locul al treilea în lume privind creșterea prețurilor la grîu în perioada februarie 2012 – februarie 2013, cu indicele de 43%. Acest lucru este menționat în revizuirea trimestrială a prețurilor la produsele alimentare, elaborat de Banca Mondială. Cel mai mult, prețurile la grîu au crescut în această perioadă în Belarus și Brazilia – 46% și 45%, respectiv. După Moldova, clasată pe locul al treilea în ceea ce privește creșterea prețurilor la grîu, urmează India și Pakistan, unde prețul grîului a crescut cu 33% în ambele cazuri, precum și Sudan și Ucraina, unde prețul grîului a crescut cu 32% și 31%, respectiv. Reprezentanții Băncii Mondiale afirmă că, în ultimul an, numai Bolivia a raportat o scădere a prețurilor la grîu pe piața internă cu 3%.

În revizuirea trimestrială a prețurilor la produsele alimentare, efectuată de către Banca Mondială, se menționează că prețurile mondiale la alimente au continuat să scadă timp de șase luni consecutive, dar sînt încă extrem de mari și apropiate de maximul istoric. Prețurile persistent ridicate și volatile la alimente nu influențează doar nivelul foamei și malnutriției în lume, dar și cel al obezității populației. Acest lucru se datorează faptului că, în condițiile unor prețuri ridicate la produsele alimentare, oamenii aleg produsele mai ieftine și de calitate mai joasă pentru a putea să-și hrănească familiile. Jumătate dintre persoanele supraponderale din lume trăiesc în doar nouă țări – China, SUA, Germania, India, Rusia, Brazilia, Mexic, Indonezia și Turcia, aceasta fiind o dovadă că obezitatea nu este o epidemie care afectează numai țările bogate.

Conducerea Băncii Mondiale menționează că milioane de oameni continuă să sufere de nutriție proastă, fie că este vorba de foame, malnutriție ori obezitate, care poate duce la moarte prematură. În 2008, numărul populației adulte supraponderale era de 1,46 miliarde de oameni, dintre care 508 milioane – obezi. Chiar și potrivit unor estimări conservatoare, către 2030, acest număr ar putea crește pînă la 2,16 miliarde de oameni supraponderali, și aproape se va dubla pentru persoanele în raport cu persoanele obeze, pînă la 1,12 milioane de adulți. Acest lucru va afecta toate regiunile, inclusiv țări precum China și India.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?