Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Brexit, o ruptura clara și un nou început?

18 ian. 2017,, 17:20   Externe
2502 0

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a promis miercuri că va face tot posibilul pentru a ajunge la un acord "echilibrat" cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a doua zi după ce premierul britanic Theresa May și-a dezvăluit planurile legate de Brexit, transmite AFP.

"În ce mă privește, voi face totul pentru ca aceste negocieri să ducă la o soluție echilibrată, cu respectarea integrală a regulilor noastre", a declarat șeful executivului european în fața Parlamentului European reunit în ședință plenară la Strasbourg.

"Salut clarificările dnei May, dar i-am spus ieri seară că un discurs nu declanșează negocierile" cu UE, a subliniat Juncker, care i-a transmis Theresei May că UE nu este 'într-o dispoziție ostilă', dar că negocierile vor fi 'foarte, foarte, foarte dificile'.

Acesta a mai precizat că "odată ce Regatul Unit activează Articolul 50 (al Tratatului de la Lisabona), va începe o negociere inedită care va trebui să se finalizeze în doi ani și ale cărei consecințe vor fi considerabile pentru Regatul Unit și cei 27 de parteneri ai săi și pentru UE în ansamblu".

Este vorba de prima reacție publică a lui Juncker la discursul pronunțat marți la Londra de premierul britanic cu privire la obiectivele sale în cadrul viitoarelor negocieri cu UE.

La rîndul său, premierul maltez Joseph Muscat, a cărui țară asigură președinția prin rotație a UE în următoarele șase luni, a declarat că dorește "un acord echitabil" pentru britanici, dar a insistat că statutul Regatului Unit față de UE va fi unul "în mod necesar inferior" celui din perioada în care a făcut parte din Uniune. "Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni. A gîndi altfel ar însemna să fii deconectat de la realitate", a punctat premierul maltez.

Acesta a mai apreciat că hotărîrea șefei guvernului britanic de a părăsi piața unică este "o evoluție mai curînd pozitivă", confirmînd poziția altor state membre conform căreia accesul pe piață nu poate fi detașat de principiul libertății de circulație a persoanelor, pe care este fondată Uniunea Europeană.

Theresa May a afirmat marți între altele că pentru țara sa este mai important să limiteze imigrația provenită din restul UE decât să-și mențină un acces neîngrădit pe piața unică.

Primul ministru maltez a mai afirmat miercuri că UE va avea un "summit extraordinar" cu privire la Brexit "în scurt timp" după declanșarea de către Londra a articolului 50 (ceea ce va marca debutul negocierilor de ieșire a Marii Britanii din UE), probabil patru-cinci săptămîni mai tîrziu.

Premierul britanic a indicat că lansarea oficială a procedurii de "divorț" de UE se va produce pînă la sfîrșitul lunii martie a.c.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?