X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

FMI a înăsprit cerințele pentru obținerea tranșei de către Ucraina

18 ian. 2017,, 15:30   Externe
3326 2

Fondul Monetar Internațional a mai stipulat încă o dată cerințele față de reformele promovate în Ucraina, înăsprindu-le, precum și a introdus prevederi noi obligatorii pentru obținerea tranșei.

Acest lucru este specificat în ultima versiune a Memorandumului de cooperare a Ucrainei cu FMI. Proiectul Memorandumului conține 12 prevederi, dintre care șapte sînt noi.

Prima prevedere vizează Cabinetul de miniștri – pînă la finele lunii ianuarie 2017 acesta urmează să adopte o hotărîre cu privire la monetizare. În cea de-a doua prevedere a fost stabilit noul termen limită pentru realizarea reformei sistemului de pensii – finele lunii martie 2017. Proiectul Memorandumului în vigoare prevedea adoptarea Legii privind reforma sistemului de pensii pînă la sfîrșitul lunii decembrie a anului trecut. Acest lucru însă nu a avut loc, fapt ce a condiționat înăsprirea cerințelor FMI.

În document se solicită majorarea vîrstei de pensionare: pentru bărbați – cu patru luni în fiecare an, începînd cu iulie 2017, pentru femei – cu șase luni după 2021, pînă cînd vîrsta de pensionare a ambelor sexe va atinge 63 de ani în anul 2027.

De asemenea, se prevede și majorarea stagiului de cotizare pînă la 25 de ani din ianuarie 2017, cu introducerea unui stagiu minim de 16 ani. În prezent stagiul de cotizare necesar constituie 15 ani, cu majorarea treptată cu un an, pînă cînd acesta va atinge 35 de ani către anul 2034.

Cea de-a treia prevedere vizează reforma funciară. Noul termen limită – finele lunii martie 2017. Autoritățile ucrainene au promis să remită Legea cu privire la piața funciară în Parlament către sfîrșitul lunii septembrie a anului trecut, ceea ce de asemenea nu a avut loc.

A patra prevedere stipulează desfășurarea unui audit la „PrivatBank”. Termenul-limită – sfîrșitul lunii ianuarie 2017. În acest scop este necesar să fie selectat un auditor internațional pentru evaluarea modului de executare a condițiilor de restructurare de către acționari ai „PrivatBank”. Termenul limită – finele lunii iulie 2017.

Pe lîngă aceasta, către sfîrșitul lunii iunie 2017 urmează să fie creat un registru unic al beneficiarilor de plăți sociale. Totodată, FMI a solicitat crearea unui cadru legislativ pentru activitatea judecătoriilor anticorupție, termenul limită fiind sfîrșitul lunii iunie 2017.

Guvernul și Banca Națională speră să obțină a patra tranșă de la FMI, în valoare de 1 miliard de dolari, în luna februarie curent. Totodată, experții au declarat de nenumărate ori că, dacă cerințele FMI nu vor fi executate, Ucraina va rămîne fără tranșă. După cum a declarat agenției Ucraina.ru Oleg Ustenko, Ucraina trebuie să se miște mai activ pe calea reformelor pentru a miza pe un scenariu optimist.

„Este puțin probabil ca Ucraina să obțină în acest an peste 2 miliarde de pe urma fluxului de investiții străine, pe cînd necesitățile ei se estimează de la 5 la 10 miliarde de dolari. Aceștia sînt banii ce urmează să fie achitați pentru stingerea datoriei externe, deservirea creditelor. Totodată, acest lucru înseamnă că 2-3 miliarde de dolari pot fi acoperiți din contul investițiilor străine, dar suma rămasă va fi inaccesibilă dacă Ucraina nu se va mișca mai activ pe calea reformelor”, a spus expertul.

În opinia lui, această variantă este puțin probabilă. În plus, creditele externe vor trebui rambursate cu o dobîndă exagerată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?