Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Situația din Siria pe agenda miniștrilor de externe ai UE

16 ian. 2017,, 11:10   Externe
1899 0

Situația din Siria și procesul de pace din Orientul Mijlociu sînt principalele teme aflate pe agenda miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, care se reunesc luni la Bruxelles.

"Este prima reuniune din acest an și vom începe cu evaluarea priorităților acestei prime părți a lui 2017. Ne vom concentra discuțiile asupra Siriei și îi vom informa pe miniștri cu privire la stadiul inițiativelor Uniunii Europene în colaborare cu puterile regionale și cu privire la discuțiile pe care le-am avut săptămîna trecută la Geneva. Vom discuta și despre procesul din Orientul Mijlociu și despre rolul Uniunii Europene în relația cu Cvartetul și cu prietenii arabi", a spus Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al UE, Federica Mogherini, într-o declarație de presă făcută înainte de consiliu.

Mogherini a punctat și că reuniunea de luni marchează și prima aniversare a începerii implementării acordului cu Iranul și a arătat că în ce privește relația dintre UE și Iran se remarcă o creștere a schimburilor economice. "Începem primul consiliu al anului cu dovada că diplomația funcționează", a spus înaltul oficial european, subliniind că implementarea și respectarea acestui acord este "foarte importantă pentru securitatea noastră".

În scurta declarație de presă, Federica Mogherini a apreciat că, deși situația din Libia nu este pe agenda discuțiilor de luni, ea face parte din prioritățile UE pentru prima parte a acestui an și va fi abordată în cadrul reuniunii din februarie a miniștrilor de externe. "Așa cum știți, a început operațiunea , care presupune misiuni de pregătire a pazei de coastă libiene, la solicitarea autorităților libiene. A început de cîteva luni și, pînă acum, se derulează cu bine. Vrem să răspundem la solicitările Libiei și la nevoia Libiei de a-și securiza apele teritoriale și coastele. Demersul nu are doar rațiuni ce țin de securitate sau de gestionarea migrației, ci și rațiuni de ordin economic. Dacă apele libiene sînt sigure, pescarii pot ieși în larg ca să pescuiască, aceasta fiind o importantă sursă de venit și dezvoltare economică", a explicat Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE.

Mogherini s-a referit și la problema cipriotă, subliniind că UE susține dialogul dintre părțile implicate, precum și procesul la care iau parte ONU și cele trei puteri garante (Grecia, Turcia și Marea Britanie, fostă putere colonială — n.r.). "Echipele noastre încă fac demersuri pentru un rezultat pozitiv de care regiunea are nevoie. Beneficiile ar fi uriașe și pentru Cipru, și pentru toate țările din jur", a mai spus Mogherini.

La reuniune iau parte șefii diplomației din statele membre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?