Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Boțan: Moldova a avut nevoie de 20 de ani pentru a adopta o astfel de lege…

10 ian. 2017,, 10:56   Societate
8724 7

Guvernărilor din Republica Moldova le-au trebuit 20 de ani pentru a institui în sfîrșit mecanismul care le permite contribuabililor să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit unui ONG, afirmă analistul politic Igor Boțan, director al Asociației ADEPT, citat de NOI.md.


Igor Boțan salută adoptarea acestei legi și afirmă că organizațiile nonguvernamentale au nevoie de aceste resurse financiare pentru a rezolva probleme de interes public ce nu pot fi soluționate de instituțiile de stat.

„20 de ani a fost nevoie pentru ca Republica Moldova să adopte o astfel de lege, după ce, şi aceasta iarăşi e important, membrii sindicatelor plătesc cotizaţii, partidele primesc bani, începînd cu anul trecut, de la buget, 0,13% din buget merg pentru partide ca recompensă pentru cheltuielile lor în campaniile electorale. Şi iată că s-a ajuns, bine, trebuie să menţionăm şi cultele religioase, care trăiesc din donaţii, care, din păcate, nu sînt contabilizate şi le folosesc cum ştiu ei. Dar iată că s-a ajuns, după 20 de ani, şi la finanţarea organizaţiilor nonguvernamentale, trebuie să se înţeleagă, cele de utilitate publică, care pot demonstra acest lucru”, a explicat Boțan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Directorul Asociației ADEPT mai este de părere că Legea 2% nu va funcționa imediat, chiar dacă cadrul legal pentru implementarea acesteia a fost bine elaborat. În opinia lui, vor trece ani buni pînă cînd mecanismul desemnării procentuale va da rezultate.

„Trebuie să înţelegem că ceea ce se numeşte societate civilă se va dezvolta şi va deveni robustă odată cu creşterea a ceea ce se numeşte clasă de mijloc. Pentru că secretul clasei de mijloc este că oamenii din această clasă au un standard de viaţă relativ bun, dar au speranţa că acest standard de viaţă poate fi şi mai bun. Și au motivaţia să susţină organizaţiile societăţii civile care rezolvă probleme pe care, din păcate, administraţia nu le poate soluţiona”, a explicat Boțan.

Intervievatul a mai precizat că nu crede într-un parteneriat dintre societatea civilă și guvernare. „Cred că organizaţiile nonguvernamentale trebuie să rămînă cîini de pază ai societăţii”, a concluzionat Igor Boțan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?