X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Prognozele experților privind rezultatele întrevederii Dodon-Krasnoselski

3 ian. 2017,, 15:49   Politică
6815 5

În urma întrevederii dintre președintele Igor Dodon și liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, preconizate pentru mîine, nu ne putem aștepta la schimbări substanțiale în procesul de negocieri, consideră unii analiști politici, intervievați de NOI.md.


În opinia politologului Victor Juc, colaborator al Academiei de Ştiinţe, întîlnirea de mîine va fi una protocolară, în care ar putea fi trasate direcțiile de perspectivă ale colaborării celor doi politicieni. Analistul mai este de părere că abordarea lui Igor Dodon în problema transnistreană nu este una nouă, întrucît o asemenea atitudine de deschidere față de administrația de la Tiraspol a avut-o și fostul președinte Vladimir Voronin.

„Cred că la întîlnirea de mîine se vor pune bazele unei viitoare cooperări. Viziunile părții de pe malul drept al Nistrului sînt bine cunoscute – rezolvarea problemei prin schimbarea Constituției, formarea unui stat federativ cu drepturi extinse a regiunii din stînga Nistrului, pe cînd agenda administrației de la Tiraspol e cu totul alta, ei nu doresc reîntregirea țării. Vadim Krasnoselski a anunțat de cîteva ori că agenda lor ține de racordarea legislației regiunii la cea a Federației Ruse. Prin urmare, nu putem să ne așteptăm mîine la nimic ieșit din comun. Este important pe ce subiecte totuși se vor înțelege: se va pune în discuții pachetul politic sau se va merge în continuare pe strategia pașilor mici”, s-a întrebat Victor Juc.

Politologul nu exclude că Federația Rusă ar putea să îmboldească autoritățile transnistrene spre o cooperare mai strînsă cu Chișinăul, deși cert e că Tiraspolul nu este predispus să schimbe statutul regiunii, și nici nu e pentru apropiere vădită. „Mai curînd s-ar putea ca Moldova să mai facă unele cedări”, a explicat Juc.

Și analistul politic din cadrul IDIS „Viitorul” Veaceslav Berbeca s-a arătat sceptic că reluarea dialogului la nivel de lideri politici între Chișinău și Tiraspol va produce un salt major în procesul de negocieri.

„Este o încercare a dlui Dodon de a tatona terenul, dar asta nu înseamnă că lucrurile vor fi tranșante. Este mai curînd un pas prin care dl Dodon încearcă să stimuleze procesul de negocieri relansat anul trecut, în 2016. Probabil abordarea lui va fi diferită de cea a fostului președinte. Este o încercare de a demonstra sprijinul Moldovei pentru această politică a pașilor mici, care nu a fost sprijinită de către Nicolae Timofti”, a remarcat Berbeca.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?