X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

ONU a înaintat Moldovei 10 recomandări pentru reformarea mass-mediei

29 dec. 2016,, 15:45   Societate
2461 0

ONU a înaintat Moldovei 10 recomandări pentru reformarea mass-mediei.

Potrivit Asociaţiei Presei Independente, unele ţări membre ONU s-au arătat extrem de îngrijorate de situaţia mass-mediei independente din Moldova.

Ţările au constatat un nivel înalt de concentrare a presei în mîinile unor politicieni. În acest context, ONU recomandă autorităţilor moldovene să asigure respectarea pluralismului în mass-media, să-i protejeze pe jurnaliştii independenţi şi să lupte cu monopolizarea presei.

De asemenea, republicii i se recomandă să elaboreze un nou cadru de reglementare pentru crearea de noi instituții media şi funcţionarea celor existente, în scopul de a asigura o adevărată libertate de exprimare. De asemenea, autorităţilor moldovene li se recomandă să continue eforturile de eliminare a corupţiei în domeniul accesului la informaţiile de interes public şi să sprijine activitatea societăţii civile, în special a organizaţiilor ce activează în domeniul drepturilor omului şi a celor de susţinere a jurnaliştilor.

La Sesiunea ONU de la Geneva din acest an, Moldova a primit 206 recomandări din partea statelor membre ONU pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului, dintre care 175 au fost deja acceptate, iar 31 sînt în proces de examinare

Potrivit Organizaţiei "Reporteri fără frontiere", în 2015, Moldova a coborît cu patru poziţii în clasamentul privind libertatea presei, de pe locul 72 pe 76, dintre cele 180 de ţări evaluate. Cele mai grave probleme cu care se confruntă presa din Moldova vizează concentrarea proprietăţii mass-media în mîinile unor oligarhi, îngrădirea accesului la informaţii de interes public, lipsa unui cadru legislativ favorabil pentru dezvoltarea presei independente, manipularea informaţională, lipsa pluralismului de opinie, cenzura şi autocenzura în instituţiile de presă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?