X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Experți: Anul economic 2016 a fost marcat de trei evenimente

28 dec. 2016,, 13:15   Economie
1819 0

Stabilitatea politică fragilă, semnarea Acordului cu Fondul Monetar și aprobarea bugetului de stat pentru anul 2017 sînt evenimentele care, în opinia experților de la IDIS „Viitorul”, au marcat anul care se încheie, comunică NOI.md.


Opinia a fost exprimată de analiștii economici Viorel Chivriga și Iurie Gotișan în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.

„Anul 2016 a fost pozitiv pentru economia Republicii Moldova în condițiile în care s-au aprobat legile restante. Printre acestea este și Legea bugetului pentru anii 2016 și 2017. Acest lucru a dat o gură de aer economiei, însă principala bubă rămîne competitivitatea redusă. Un lanț vicios, care ține pe loc productivitatea forței de muncă și majorarea exporturilor. Or, în 2016, exporturile în termeni reali au fost mai mari, dar ca volum – mai mici, fapt ce este un argument al competitivității scăzute”, a explicat Iurie Gotișan.

La rîndul său, Viorel Chivriga se întreabă dacă avansul economic din 2016 este sănătos sau doar o mimare. Acest lucru trebuie să dea de gîndit autorităților. „În Republica Moldova nu vedem o schimbare de paradigmă a dezvoltării economice, o schimbare sănătoasă pe partea sectoarelor economice – industrie, agricultură, servicii”.

Potrivit lui, economia Republicii Moldova se mișcă pe spirală: într-un an mai bine, în alt an – mai prost. Cea mai mare parte a vinei o poartă sistemul, deoarece la numirea persoanelor în funcții de conducere se exclude principiul meritocrației, susține expertul. În opinia lui, nici anul viitor starea de lucruri în acest sector nu va putea fi îmbunătățită, întrucît 2017 este un an preelectoral.

Expertul a mai remarcat că 2016 a fost marcat și de reducerea fluxurilor de investiții ca urmare a suspendării finanțărilor partenerilor de dezvoltare. „Dacă vrem investiții, trebuie să creăm condiții adecvate pentru plasatorii de capital, autoritățile publice locale. E nevoie doar de voință politică”, a conchis Chivriga.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?