Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Ministerul Economiei a comentat eventuala creștere a tarifelor

21 dec. 2016,, 10:04   Economie
2545 3

Ministerul Economiei consideră că nu există motive pentru o creștere substanțială în 2017 a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali și, chiar dacă acestea se vor majora, atunci nesemnificativ.

De acest lucru a asigurat vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, și viceministrul Economiei Valeriu Triboi, citați de NOI.md.

Ei au specificat că nu există motive pentru majorarea substanțială a tarifelor la energia electrică în anul viitor, chiar dacă Ministerul Economiei și Gas Natural Fenosa au semnat anterior Aranjamentul pentru regularizarea recuperării devierilor tarifare, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat mecanismul de recuperare a devierilor tarifare ale furnizorilor de energie electrică la tarifele reglementate și ale operatorilor rețelelor de distribuție.

Valeriu Triboi a menționat că Ministerul Economiei susține un dialog permanent cu operatori și Ministerul este optimist în așteptările sale. Se preconizează că abaterile financiare pozitive obținute de companii în 2016 vor contribui la compensarea parțială a abaterilor financiare negative din anii precedenți.

Potrivit lui, acest lucru va face posibil ca tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali în 2017-2018, chiar dacă și vor fi revizuite la solicitarea operatorilor, nu vor crește substanțial.

Vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a reamintit că Ministerul a semnat cu grupul Gas Natural Fenosa din Moldova Aranjamentul pentru regularizarea recuperării devierilor tarifare înregistrate ca urmare a neajustării tarifelor la energia electrică în perioada anilor 2012-2015. Acest lucru a permis aplanarea unui litigiu îndelungat la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID). A fost identificat mecanismul de recuperare a devierilor tarifare ale furnizorilor de energie electrică la tarife reglemente și ale operatorilor rețelelor electrice de distribuție, aprobat de ANRE.

„Sîntem responsabili pentru politica în sectorul energetic, dar noi nu stabilim noile tarife, pentru aceasta există o metodologie specială. Noi știm că există o inițiativă a operatorilor de a majora tarifele la energia electrică, care va fi supusă unor dezbateri publice. Însă, în opinia noastră, chiar dacă va avea loc majorarea tarifelor, ele nu vor crește substanțial, deoarece nu există motive pentru majorarea semnificativă a tarifelor și abaterile financiare pozitive obținute de companii în 2016 vor contribui la compensarea parțială a abaterilor financiare din anii trecuți”, a menționat Octavian Calmîc.

El a lăsat să se înțeleagă că rezultatele discuțiilor pe marginea noilor tarife ar putea deveni cunoscute la finele lunii curente.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?