X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Răspundere penală pentru abuz de putere în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009

21 dec. 2016,, 08:15   Politică
2737 0

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 21 decembrie curent 23 de chestiuni, inclusiv referitoare la remanieri de cadre, informează NOI.md.

Ministerul Justiției va propune un proiect de lege prin care se va abroga prevederea actuală, care, prin derogare de la art.60 din Codul penal, prescripţia tragerii la răspundere penală nu se aplică persoanelor care au săvîrşit infracţiuni de abuz de putere sau abuz de serviciu, exces de putere sau depăşire a atribuţiilor de serviciu ori neglijenţă în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, ori în legătură cu aceste evenimente. Abrogarea se propune în conformitate cu hotărîrea Curții Constituționale nr.14 din 27 mai 2014, prin care prevederea respectivă de neaplicare a fost declarată neconstituțională. În conformitate cu articolul respectiv, persoana poate fi liberată de răspundere penală dacă din ziua săvîrşirii infracţiunii au expirat termenele de 2-25 de ani, în funcție de gradul infracțiunii săvîrșite.

De menționat că la 25 mai 2015 un asemenea proiect de lege deja a fost prezentat Parlamentului spre adoptare, însă Parlamentul l-a respins. Și aceasta în pofida faptului că deciziile Curții Constituționale urmează a fi executate necondiționat, iar actele normative și legislative declarate neconstituționale din momentul adoptării hotărîrii de către Curte se declară nule. Iar conformarea cu prevederile adoptate de Curte urmează a fi efectuată în termen de 6 luni.

Biroul Național de Statistică va propune modificarea Legii nr.90/2012 cu privire la la recensămîntul populaţiei şi al locuinţelor din Republica Moldova în anul 2014.

Se va propune ca prevederea actuală precum că termenul-limită de publicare a rezultatelor finale nu va depăşi 27 de luni de la momentul de referinţă al recensămîntului, să fie substituit cu un termen abstract, aprobat de Guvern, la propunerea Comisiei naționale pentru recensămînt.

De menționat că printr-o hotărîre a Guvernului, la 3 august 2016, contrar prevederilor legii, termenul stabilit anterior – «decembrie 2015 – iulie 2016», a fost substituit cu un alt termen – «martie-iunie 2017». Deci, modificarea respectivă a legii se propune și va veni spre conformarea ei cu decizia Guvernului.

Agenția Relații Funciare și Cadastru va prezenta proiectul legii cu privire la sistemul de adrese. Proiectul are drept scop stabilirea şi reglementarea modului de creare şi administrare a sistemului de adrese pe teritoriul Republicii Moldova, principii uniforme pentru sistemul de adrese, procesarea informaţiei despre adrese şi delimitarea competenţelor organelor implicate în acest proces. Adresa prezintă descrierea structurată, după modelul stabilit, a unui set ierarhic de elemente, care permit identificarea univocă a poziţiei geografice a obiectului adresabil.

Cancelaria de Stat va prezenta spre aprobare proiectul legii cu privire la ratificarea Acordului de finanțare pentru Programul transfrontalier Dunărea 2014-2020, dintre Guvernul Republicii Moldova, UE și Ministerul Economiei Ungariei, semnat la Chișinău la 15 decembrie 2016. Acordul prevede finanțarea în sumă de 268,7 mil. euro, dintre care 5 mil. pentru Moldova.

Cancelaria de Stat va prezenta spre aprobare și proiectul Comenzii de stat privind dezvoltarea profesională a personalului administrațiilor publice în Academia de Administrare Publică pentru anul 2017. Se presupune că, în total, în anul viitor vor fi instruiți 1650 de funcționari publici, inclusiv 1200 din ministere și 450 din administrațiile publice locale. Costul instruirii va constitui 471 de mii de lei sau 285 de lei de persoană.

Ministerul Sănătății va prezenta spre aprobare modificări la Lista şi tarifele serviciilor contra cost din sfera sănătăţii publice prestate persoanelor fizice şi juridice, aprobată prin hotărîrea Guvernului nr.533/2011. Se va propune excluderea din listă a unei poziții și includerea a 81 de noi poziții. De menționat că, în conformitate cu prevederile Legii nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, înainte de plasarea pe piață a produselor și serviciilor, acestea urmează a fi supuse autorizării și expertizei sanitare de către Serviciul de Stat de Supraveghere a Sănătății Publice (SSSSP). Cu suportul financiar al UE au fost dotate capacitățile laboratoarelor SSSSP cu dispozitive medicale moderne. În legătură cu acest fapt, Ministerul Sănătății și-a amintit de prevederile legislației și va impune servicii cu plată pentru diverse investigații. Doar nu se poate ca utilajul instalat să stea degeaba.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?