X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Gheorghe Bălan: Modificarea formatului „5+2” trebuie tratată cu atenție

19 dec. 2016,, 17:06   Politică
3325 1

Vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, susține că subiectul modificării formatului de negocieri în reglementarea transnistreană trebuie abordat cu atenție, pentru a nu complica și mai mult situația, notează NOI.md.


În opinia vicepremierului, experiența SUA și cea a UE este foarte importantă pentru Republica Moldova în procesul de reglementare transnistreană.

„Formatul de negocieri 5+2 constituie în prezent mecanismul principal şi cel mai eficient de promovare a procesului de reglementare, avînd în vedere faptul că actorii antrenaţi dispun de potenţial politic, diplomatic şi economic necesar pentru realizarea obiectivelor urmărite. Despre modificarea actualului format de negocieri se vorbeşte de ceva timp. Subiectul trebuie abordat cu mare atenție pentru a nu complica și mai mult situaţia în proces. Desigur, experiența SUA și a UE este foarte importantă pentru Republica Moldova în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, iar ridicarea statutului de la observatori la mediatori ar putea spori eficiența întregului proces”, a explicat Bălan în cadrul unui interviu pentru tribuna.md.

În contextul în care în 2017 președinția OSCE va fi preluată de Austria, vicepremierul pentru reintegrare a menționat că o primă vizită la Chișinău a ambasadorului Wolf Dietrich Heim urmează a fi efectuată la Chișinău în a doua jumătate a lunii ianuarie.

„Atunci vom propune completarea agendei cu problemele care cer o soluţionare neîntîrziată şi necondiţionată – libera circulaţie între maluri, deblocarea accesului la pămînturi pentru fermierii din raionul Dubăsari, eliminarea barierelor în activitatea agenţilor economici, precum şi în activitatea şcolilor cu predare în baza grafiei latine, asigurarea protecţiei drepturilor omului în regiune. Sperăm că în anul 2017 vom obține mai multe rezultate. O atenţie deosebită va fi acordată asigurării continuității lucrărilor formatului 5+2”, a punctat Gheorghe Bălan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?