X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2017, votată

17 dec. 2016,, 12:20   Economie
5350 0

Parlamentul a aprobat vineri politica bugetar-fiscală pentru anul 2017.

Proiectul politicii a suferit anumite schimbări pentru lectura a doua. Astfel, accizul de import la ţigaretele cu filtru se va majora de la 50 lei la 360 lei + 12% pentru 1 mie de bucăţi. Accizul la benzină se va majora de la 4137 lei până la 4503 lei, la gazul lichefiat - de la 2577 lei până la 2805 lei, iar la motorină - de la 1720 lei până la 1872 lei.

Şi importatorii de băuturi alcoolice vor achita accize majorate. Potrivit documentului, accizul la vin se va majora de la 0,6 lei până la 12,96 lei per litru, la bere - de la 0,12 lei până la 2,5 lei.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Oleg Lipschii, s-a arătat indignat de faptul că Comisia economie, buget şi finanţe a lăsat accizul la bere la nivelul de 2,5 lei, şi nu de 2,7 lei, aşa cum a aprobat Guvernul. Potrivit lui, o asemenea modificare ar majora preţul la bere pentru consumatorii finali, iar acest lucru ar duce la reducerea consumului de bere în rândul populaţiei.

"Potrivit datelor statistice, alcoolul este consumat, în general, de tinerii cu vârsta de până la 30 de ani. Mai mult chiar, Moldova se află pe locul doi în lume după consumul de băuturi alcoolice. Aceasta este o problemă serioasă cu care trebuie să luptăm radical", a spus el.

Potrivit preşedintelui Comisiei economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă, majorarea accizului ar putea creşte riscul de contrabandă prin Transnistria a berii din Ucraina, unde preţul este cu mult mai mic decât în Moldova.

Deputaţii socialişti au propus reducerea TVA la făină şi la alte mărfuri care sunt folosite la fabricarea produselor de panificaţie. Ei susţin că în prezent TVA la făină este de 20%, în timp ce la pâine este de 8%.

Drept răspuns, Creangă a menţionat că dacă va fi redus impozitul şi la alte mărfuri, precum ouă şi lapte, atunci se vor micşora veniturile în bugetul de stat. Alţi deputaţi, de asemenea, nu au susţinut iniţiativa.

Potrivit proiectului de lege, TVA la biocombustibilul solid se va micşora până la 8%. Deputaţii socialişti au solicitat însă şi reducerea taxei la livrarea de gaze naturale - de la 8% până la 5%. Potrivit deputatului Radu Mudreac, mulţi cetăţeni nu îşi pot permite să achite gazul mai ales în perioada rece a anului.

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat că în acest caz bugetul nu va primi peste 200 mil. lei. De asemenea, el a amintit că statul oferă consumatorilor cu venituri mici compensaţii financiare pentru încălzire.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?