X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

CMC nu a votat nici azi taxele locale

12 mar. 2013,, 17:13   Politică
2808 0
Foto : noi.md
Consiliul Municipal Chișinău nu a adoptat nici în ședința de astăzi taxele locale, din motiv că consilierii au votat ca pe ordinea de zi să fie inclusă prezentarea informațiilor, și nu proiectul de decizie ce se referă la majorarea taxelor.

Președintele fracțiunii PCRM, Boris Golovin, a declarat pentru NOI.md că consilierii comuniști au votat includerea chestiunilor pe ordinea de zi propuse de primar. „Nici nu a fost vorba de includerea proiectului de decizie pe ordinea de zi. Noi am votat ceea ce ne-a propus primarul, iar el a înaintat prezentarea informațiilor”, a spus Golovin.

Astfel că informația a fost prezentată consilierilor de către edilul capitalei, Dorin Chirtoacă. Acesta s-a referit în mare parte la majorarea taxelor pentru piețele din Chișinău. Potrivit lui Chirtoacă, Primăria a propus un proiect de lege Parlamentului pentru schimbarea criteriilor de taxare a piețelor.

„Este necesar să fie actualizate taxele. Am fost mințiți de o serie de piețe din Chișinău. Nu au fost declarate oficial veniturile piețelor și au adus prejudiciu municipiului. De aceasta am cerut schimbarea criteriului de taxare. Să fie o taxă exactă”, a menționat Chirtoacă.

Totodată, el a prezentat pentru comparație cifre din anul 2011. Acestea variază de la 12 bani pentru un metru pătrat pînă la 600 de lei.

„Spre exemplu, Piața Centrală, în anul 2011, a plătit 100 de lei pe metru pătrat. Această piață are un venit anual cît jumătate din suma de bani încasată în bugetul capitalei la acest capitol”, a menționat Chirtoacă.

În proiectul de hotărîre a fost inclusă o taxă exactă pentru toate piețele.

„Pentru a nu mai fi mințiți, am inclus taxa de 60 de lei pe metru pătrat pentru toate piețele, plus coeficienții: tipul de piață, amplasarea, regimul de lucru, evaluarea activității etc.”, a subliniat edilul.

Potrivit lui Chirtoacă, proiectul de hotărîre va fi inclus pe ordinea de zi la ședința următoare a CMC. El spune că șansele ca acest proiect să fie votat depind de partidele democrate și consilierii neafiliați din consiliu. „Mă îndoiesc că comuniștii vor susține acest proiect”, a opinat Chirtoacă.

La rîndul său, Golovin a specificat pentru NOI.md că fracțiunea comuniștilor susține toate proiectele de hotărîre care sînt benefice pentru municipiu și a spus că nu exclude ca la ședința următoare a CMC să voteze taxele locale.

„Să ajungem pînă atunci. Încă nu știm cînd va avea loc. Vom discuta cu colegii și nu exclud că vom susține acest proiect”, a spus Golovin.

Actualmente, primăria Chișinău încasează circa 100 de milioane de lei din toate taxele locale. Dacă proiectul va fi aprobat, atunci acestea s-ar putea ridica pînă la 300 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?