Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Valeriu Pleșca: Incidentele din Armată sînt incomparabile cu ceea ce se întîmplă în țară

25 feb. 2013,, 17:56   Societate
5717 3
Foto : tribuna.md
„Cazurile de maltratări din Armată sînt incomparabile cu cazurile grave care se întîmplă în societatea moldovenească”, declarația aparține fostului ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, și a fost făcută pentru NOI.md.

Potrivit lui Pleșca, cazurile de maltratări în armată se produc „din cauza lipsei cultură din partea ofițerilor”.

„Cine sînt soldații care astăzi fac serviciul militar? Tineri de la țară, care au un grad scăzut de cultură și inteligență, de aceea și se întîmplă astfel de cazuri”, a declarat Pleșca.

Totuși, într-o societate normală, astfel de maltratări nu ar trebui să existe, iar fostul ministru al Apărării spune că, pentru ca lucrurile să se schimbe, „autoritățile trebuie să-și schimbe atitudinea față armată ca instituție”, care este una dintre cele mai vechi în istoria statului, să o finanțeze adecvat, asigurîndu-i soldatului condiții pentru o activitate normală”.

Iar Ministerul Apărării, potrivit lui Pleșca, trebuie să-și facă lobby pentru ca să motiveze ofițerii, să le ofere un salariu decent, pachet social, ca ei și familiile lor să fie asigurate.

„Conform jurămîntului, ofițerul este gata să-și dea viața pentru Patrie și trebuie asigurat. Clasa politică, în special din ultimii trei ani, a redus pachetul social fără motivații. Statul, în mod obligatoriu, trebuie să asigure militarii cu loc de trai. În acest caz, primim servicii de calitate proastă din partea ofițerilor, iar cei mai buni se duc în alte state”, a specificat Pleșca.

Totodată, ex-ministrul Apărării spune că, în Armata Națională, așa-numitul fenomen „dedovșcina” este exclus.

„Nu se întrunesc condițiile necesare pentru acest fenomen. „Dedovșcina” are loc atunci cînd soldații sînt vorbitori de diverse limbi, aparțin diverselor culturi, religii etc.”, a menționat Pleșca.

Valeriu Pleșca spune că „deși Ministerul Apărării nu oferă condițiile cuvenite de lucru, ofițerii au pregătire excelentă” – fenomen paradoxal în opinia lui.


„După specialiștii de la Ministerul de Externe îi clasez pe cei de la Ministerul Apărării, căruia îi ofer o notă de 8. Celelalte ministere sînt partajate pe criterii politice”, a conchis Valeriu Pleșca.

Actualmente, în Armata Națională a Republicii Moldova își exercită serviciul militar circa 3200 de ostași.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?