Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

O altă runda de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean s-a încheiat la Lvov fără a fi semnat vreun document

20 feb. 2013,, 14:53   Societate
2649 0
Foto: tiras.ru
O altă rundă de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean, în formatul "5+2", s-a încheiat marţi la Lvov fără semnarea vreunui document. Potrivit Agenţiei "Infotag", participanţii la întrunire au menţionat că "documentele se mai află în faza de coordonare".

Runda de negocieri s-a finalizat cu o conferinţă video, în cadrul căreia negociatorii au dat de înţeles că mai există neclarificări pe marginea mai multor chestiuni. În particular, vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa faptului că de la 1 aprilie, poliţiştii moldoveni care locuiesc pe teritoriul Transnistriei vor fi obligaţi să plătească pentru serviciile comunale conform unor tarife noi.

"Este o decizie discriminatorie. Orice hotărîre, care se referă la interesele cetăţenilor, indiferent dacă aceştia trăiesc pe malul stîng sau drept al Nistrului, trebuie să fie discutată şi coordonată. În caz contrar, orice altă manieră de abordare va dăuna mersului negocierilor", a declarat Carpov.

Ministrul afacerilor externe al nerecunoscutei RMN, Nina Ştanski, a răspuns că "chestiunea privind creşterea tarifelor pentru cetăţenii Transnistriei, care activează în organele de drept ale R.Moldova, nu ţine de negocierile în formatul "5+2"". Potrivit ei, "fiecare stat are dreptul să promoveze politica tarifară, ținînd cont de din posibilităţile sale".

"Diferenţierea tarifară se va face doar luînd în consideraţie anumite particularităţi, privind statutul oricărei categorii de consumatori. Îmi este greu să spun acum din care categorie fac parte poliţiştii moldoveni a căror întreţinere este finanţată în totalitate din bugetul R.Moldova şi, ce atribuţie au aceşti cetăţeni faţă de politica internă promovată de RMN în privinţa subiecţilor de gospodărire sau a persoanelor juridice. Nu consider că chestiunea dată trebuie să fie discutată în cadrul negocierilor în formatul "5+2", a spus Nina Ştanski..

Referindu-se la motivele pentru care Tiraspolul refuză să redeschidă podul de la Gura-Bîcului, ea a spus că "Transnistria cere asigurări că podul nu va fi folosit în scopuri militare". Potrivit ei, "aceasta constituie una dintre chestiunile prioritare, asupra căreia părţile nu au reuşit să obţină nici o coordonare".

"Ar fi normal să fie încheiate şi unele acorduri adiţionale, însă, la acest capitol, nu s-a reuşit încă nimic. Sperăm ca negocierile să continue, deoarece, pentru oamenii care trăiesc în această regiune, rezolvarea aceste probleme este extrem de importantă", a mai spus Nina Ştanski.

În cadrul reuniunii au fost continuate discuţiile pe subiectele abordate deja la şedinţele anterioare, o atenţie deosebită fiind atribuită problemelor legate de asigurarea libertăţii circulaţiei persoanelor şi mijloacelor de transport. Pentru aceasta Chişinăul ar trebui să emită permisele speciale, necesare agenţilor economici din Transnistria pentru transporturile internaţionale.

"Nu sînt coordonate nici chestiunile ce ţin de circulaţia cetăţenilor FR şi Ucrainei care locuiesc pe teritoriul Transnistriei. Ei sînt lipsiţi de posibilitatea de a se deplasa liber pe teritoriul R.Moldova. O altă problemă nesoluţionată se referă la chestiunea privind numerele de înmatriculare ale automobilelor care activează în domeniul transportărilor internaţionale. Partea moldovenească trebuie să examineze noile noastre propuneri pe marginea acestui subiect", a accentuat Ştanski.

Carpov a menţionat că, în cadrul întruniri de la Lvov, s-a reuşit deblocarea mecanismului de evacuare a elementelor radioactive scoase din uz, care se află în regiunea transnistreană încă din perioada sovietică. "Negocierile la acest capitol vor continua", a confirmat Ştanski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?