X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Raionul Hînceşti intenţionează ca pînă în anul 2020 să treacă la autofinanţare

14 feb. 2013,, 11:00   Societate
3591 0
Foto: casata.md
Raionul Hînceşti intenţionează, pînă în anul 2020, să accelereze activitatea pentru dezvoltarea în domeniul social-economic, să creeze noi locuri de muncă în agricultură, în industria alimentară şi turism, astfel, încît să aibă posibilitatea să se autofinanţeze. Aceasta a fost tema discuţiei în cadrul conferinţei de presă de miercuri din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), care, de comun acord cu autorităţile raionului Hînceşti, au elaborat Strategia de dezvoltare social-economică a raionului pentru anii 2013-2020.

Preşedintele raionului Hînceşti, Grigore Cobzac, a menţionat pentru "Infotag" că acest raion "nu parcurge în prezent cea mai bună perioadă de dezvoltare, deşi, pînă nu demult, se considera a fi una dintre regiunile cele mai bogate din Moldova. Dacă acum 20 de ani, or. Hînceşti avea 9 mii hectare de culturi agricole la irigare, în prezent avem doar 900 ha, deşi se cunoaşte că fără irigare nu putem obţine o productivitate însemnată în agricultură. Iată de ce una dintre sarcinile noastre de bază constă în atragerea investiţiilor pentru construcţia reţelelor de irigare agricolă".

"Noi dorim să reînviem în raionul nostru tradiţionala ramură de creştere a viţei de vie şi de prelucrare a strugurilor. În anul 2012 s-au produs 30 mii tone de struguri, însă, la fabricile de vinuri din raion au ajuns să fie procesate doar 2 mii tone. Într-un cuvînt, în această ramură nu avem cu ce ne lăuda", a spus sursa citată.

"Dintre 16 unităţi de prelucrare a strugurilor, în ultimii ani funcţionează doar 3-4. Fabrica de vinuri Vitis-Hînceşti, care a fost mereu printre liderii industriei de vinificaţie, în prezent, de facto, nu funcţionează şi se confruntă cu grave probleme financiare", a menţionat şeful raionului. "Intenţionăm, de asemenea, să reactivăm industria de prelucrare a culturilor etero-oleaginoase, care, ca şi ramura viticolă şi vinicolă, ne-ar oferi posibilitatea să obţinem venituri considerabile", a mai remarcat Grigore Cobzac.

Potrivit lui, ar fi bine "să se investească masiv şi în domeniul dezvoltării turismului rural şi ecoturismului, deoarece traseele turistice ale raionului Hînceşti ademenesc mulţi turişti pentru vizitarea conacului Manuc-bei, "Curtea Domnească" din satul Lăpuşna etc.

Strategia de dezvoltare social-economică a raionului Hînceşti este elaborată cu concursul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică al AŞM, împreună cu autorităţile raionului şi specialiştii de diferite profiluri. Cheltuielile vor constitui 520 mil. lei. Raionul are şanse bune de a obţine investiţii solide pentru dezvoltarea în cadrul programului european de finanţare a proiectelor ştiinţifice "Orizont", care demarează în anul 2014.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?