X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Cine distruge presa liberă din Republica Moldova?

7 feb. 2013,, 14:46   Politică
9535 19
Foto : noi.md
Republica Moldova a scăzut cu două locuri în clasamentul mondial privind libertatea presei. Datele se arată în cel mai nou raport al organizației ”Reporteri fără frontiere”. Dacă în anul precedent țara noastră a ocupat poziția 53, actualmente ocupă locul 55 din totalul de 179 de state incluse în raport.

Analiștii politici consideră că această cădere în top este cauzată de evenimentele din 7 aprilie 2009, dar și de „tendința partidelor politice de a-și lua cîte o ”gloată” de bloggeri care au scopul să denatureze imaginea reală a evenimentelor”.

Solicitat de NOI.md, analistul politic Oazu Nantoi a declarat că Moldova a scăzut în clasamentul presei libere din cauza ultimelor conflicte care au loc în Moldova.

„Aceste conflicte au developat partizanatele politice ale unor televiziuni. În ultimul timp se observă că mass-media în ansamblu și site-urile au practica dezgustătoare de a lua cîte o ”gloată” de bloggeri care denaturează imaginea reală a evenimentelor”, a declarat Nantoi.

La rîndul său, analistul politic Anatol Țăranu a declarat pentru NOI.md că aceasta este o scădere nesemnificativă, dar totuși a spus că căderea în clasament se datorează faptului că unele surse de informare „sînt concentrate în unele mîini”.

„În Republica Moldova, în spațiul informațional se face simțită tendința îngrijorătoare a faptului că unele surse informaționale sînt concentrate în unele mîini, iar acest lucru nu favorizează libertatea de exprimare. Această diminuare în clasament este un semn pentru Republica Moldova”, a spus Țăranu.

Și analistul politic Bogdan Țîrdea crede că acest clasament este un semn de alarmă. „Reprezentanții „Reporteri fără frontieră” erau prea generoși cu Republica Moldova atunci cînd îi ofereau nemeritat scoruri nefavorabile la capitolul „libertatea presei”. Acest raport este mai aproape de adevăr”, a spus Țîrdea, amintind că, în anul 2012, postului de televiziune NIT i-a fost retrasă licența, portalului de știri Moldnews i s-a refuzat acordarea licenței pentru TV, iar Moldova Suverană și Nezavisimaia Gazeta au fost supuse unor hărțuiri.

Totodată, referindu-se la cazul NIT, Țîrdea spune că procesul de judecată se tergiversează, deoarece judecătoarea care instrumentează cazul „este verișoara lui Dumitru Diacov” și „execută comenzi politice”.

„Și comisarul european pentru extindere și politica europeană de vecinătate, Stefan Fule, a observat că procesul de judecată în acest caz se tergiversează și și-a arătat indignarea, într-un mesaj postat pe twiter față de acest lucru”, a spus Țîrdea.

El a mai spus că aprecierile sînt triste și trebuie să ne pună pe gînduri. „Asociația APOLO” a arătat într-un raport că s-au format carteluri mediatice, iar unii așa numiți păpușari dețin și cîte cinci surse informaționale, deși Codul Audiovizual permite maxim două”, a specificat analistul.

Lunea trecută, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, s-a dezlănțuit în cadrul emisiunii „În Profunzime”, de la ProTv și a spus că presa din Moldova este cumpărată și a numit jurnaliștii „lingăi”.

„M-am saturat de presa cumpărată. Nu cîntăresc nicio vorbă. Mă doare pe mine. Manipulăm mai departe oamenii și exploatăm o tragedie”, a spus atunci Ghimpu.

Liderul PL nu este unicul care a avut calificative pentru presă, cu cîțiva ani în urmă, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, a numit jurnaliștii „cîini turbați”, iar avocatul Gheorghe Avornic – „draci obraznici”.

Solicitați să comenteze afirmațiile lui Ghimpu referitoare la presă, unii analiști politici spun că este un punct de vedere de al liderului PL, care „nu corespunde realității”.

„Nu cunosc ca Mihai Ghimpu să monitorizeze mass-media așa cum face Centrul Independent de Jurnalism. A fost un punct de vedere de al său, care nu corespunde realității”, a spus Oazu Nantoi.

„Ghimpu a uitat că acele instituții media pe care le-a acuzat că-s cumpărate l-au adus la putere. Cînd în campania electorală i-a făcut publicitate gratuită, erau buni, iar acum, cînd îl critică, sînt cumpărați”, a menționat Bogdan Țîrdea.

La rîndul său, Anatol Țaranu, deși spune că acele declarații ale lui Ghimpu au fost făcute cînd acesta era într-o stare emoțională negativă, afirmă că în Moldova există presă afiliată politic.

„Problema este că acest fapt nu trebuie generalizat. Fiecare caz trebuie abordat special”, a conchis Țaranu.

După apariția lui Mihai Ghimpu în emisiunea „În Profunzime” de lunea trecută, în internet a apărut un filmuleț în care acesta este comparat cu liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia,Vladimir Jirinovski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?