Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Propunerea de modificare a statutului observatorilor militari în Zona de Securitate a stîrnit dispute înverşunate în CUC

1 feb. 2013,, 13:51   Societate
2774 0
Foto: newsmoldova.md
Propunerea de modificare a statutului observatorilor militari în Zona de Securitate de pe Nistru a stîrnit dispute înverşunate în şedinţa de joi a Comisiei Unificate de Control (CUC), fiind dezaprobată categoric de reprezentanţii autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene.

Solicitat de Agenţia "INFOTAG", reprezentantul Moldovei în CUC, Sergiu Golovaci, a precizat că partea moldovenească demult şi în repetate rînduri a pus la comisie problema modificării instrucţiunii de activitate a observatorilor militari, aprobate încă în anul 1992, depăşite de timp în mare măsură şi care nu mai corespunde realităţilor curente.

"Prin această instrucţiune, decizia de deplasare la locul incidentului a observatorilor militari este luată prin consensul părţilor, cînd toţi comandanţii superiori sînt "pentru" şi cu aprobarea Comandamentului Militar Consolidat. Dar astfel se întîmplă nu întotdeauna, uneori problema trebuie rezolvată eficient şi operativ. Moldova consideră suficientă propunerea comandantului superior al unei părţi, dar transnistrenii nu sînt de acord. Reprezentanţii ucraineni au propus ca în situaţiile contradictorii să se apeleze la medierea experţilor OSCE, ca parte neutră, dar Tiraspolul a respins şi aceasta. Este un fapt regretabil. Amintesc de neputinţa observatorilor militari în cazul tragic de pe podul de lîngă Vadul lui Vodă, din 1 ianuarie, 2012, cînd un pacificator rus a ucis un cetăţean al Moldovei. Observatorii militari au ajuns la faţa locului abia peste 2,5 ore, pentru că reprezentanţii ruşi şi transnistreni în CUC tot hotărau - să-i cheme sau nu. Între timp, situaţia acolo s-a tensionat pînă la refuz ...", a spus Golovaci.

Presa tiraspoleană a scris că reprezentanţii ucraineni în CUC au propus introducerea observatorilor militari ai Misiunii OSCE în Zona de Securitate, dar tiraspolenii s-au opus şi acum, considerînd că astfel formatul operaţiunii de pacificare va fi schimbat cardinal.

Copreşedintele tiraspolean al CUC, Oleg Beleakov, a afirmat că informaţia privind situaţia din Zona de Securitate vine de la observatorii militari prin rapoartele în format cuadrilateral, la care participă Rusia, Moldova, Transnistria şi Ucraina şi "aceasta este pe deplin suficient".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?