X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Biroul pentru reintegrare consideră ilegală orice creştere unilaterală a contingentelor militare în zona de securitate

30 ian. 2013,, 12:53   Societate
2760 0
Foto: tribuna.md
Orice mărire unilaterală a contingentelor militare ale părţilor în Zona de Securitate de pe Nistru este ilegală, a afirmat reprezentantul politic al Moldovei la negocierile pentru reglementarea transnistreană, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, comentînd informaţiile din presă despre indicaţia dată de liderul tiraspolean, Evgheni Şevciuc, de creştere a numărului de miliţieni la Bender.

Solicitat de Agenţia "INFOTAG", Carpov a amintit că aflarea de orice formaţiuni militarizate în Zona de Securitate este reglementată prin acordul moldo-rus privind reglementarea conflictului transnistrean din anul 1992 şi acordul de la Odesa din anul 1998.

Potrivit lui Carpov, orice modificare unilaterală a efectivului contingentelor militare este ilegală dacă nu a fost discutată la Comisia Unificată de Control (CUC) şi nu a fost aprobată de Comandamentul Militar Consolidat, cu acordul deplin al tuturor părţilor - participante la procesul de negocieri.

Copreşedintele CUC pentru R.Moldova, generalul Ion Solonenco, a spus că nu există date exacte privind numărul de miliţieni transnistreni aflaţi în Zona de Securitate la Bender.

"Aceste statistici se schimbă an de an. Pot prezenta doar cifrele pentru anul 2008, enunţate în şedinţa CUC. Astfel, conform datelor experţilor, în grupul unificat operativ de investigaţie, în loc de 100 de ofiţeri ai RMN, cît se cuvin şi 1000 pentru R.Moldova, erau mult mai mulţi. Pentru RMN acest număr îl depăşea pe cel convenit de 4,6 ori, pentru Moldova - de 2,6 ori. Totodată, partea transnistreană a refuzat în repetate rînduri să discute în şedinţele CUC problema privind numărul de formaţiuni militare în Zona de Securitate", a spus Solonenco.

Potrivit datelor Agenţiei "INFOTAG", pe lîngă miliţie şi contingentele militare ale Rusiei şi Tiraspolului, la Bender sînt dislocate subdiviziuni de cazaci şi aşa numite detaşamente teritoriale de salvare care se formează la puţinele întreprinderi din oraş.

Liderul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Evgheni Şevciuc, a declarat într-o şedinţă recentă a colegiului lărgit al ministerului de interne de la Tiraspol că obiectivul prioritar pentru anul 2013 va fi completarea direcţiei orăşeneşti de interne din Bender.






0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?