Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

A decedat cel mai de succes conducător al RSSM, Ivan Bodiul

28 ian. 2013,, 11:30   Societate
7147 7
Foto: mail.ru
Fostul prim-secretar al Partidului Comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, a decedat, duminică, la Moscova, la vîrsta de 95 de ani, relatează ava.md.

Ivan Bodiul s-a aflat la conducerea RSSM 22 de ani. În această perioadă, RSSM a obţinut rezultate importante în dezvoltarea economiei, edificînd o agricultură şi industrie modernă. Pe timpul lui Bodiul, Chişinăul s-a transformat într-un oraş european modern, anume atunci primind denumirea de „Oraş Alb”. Aspectului exterior al capitalei i se acorda o importanţă deosebită. Străzile erau curate şi verzi, se construiau în masă locuinţe gratuite, oraşul se extindea în ritmuri rapide.

Pe parcursul aflării lui Ivan Bodiul la putere, în Moldova au apărut 14 teatre noi, iar în localităţile rurale au fost deschise cunoscutele librării „Luminiţa”. Se dezvoltau cu succes Academia de Ştiinţă şi prncipalele institute din ţară.
De numele lui Bodiul sînt legate unele domenii noi pentru Moldova: construcţia de maşini şi utilaje, electronica, precum şi modernizarea întreprnderilor din industria uşoară. În acea perioadă, în Moldova au apărut cele mai mari livezi din Europa, complexe zootehnice mecanizate, fabrici de conserve în fiecare raion.

Ivan Bodiul s-a născut în regiunea Nicolaev (Ucraina), într-o familie de ţărani moldoveni. A absolvit Academia de Medicină Veterinară, a obţinut titlul de doctor în filosofie, a participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Ivan Bodiul a fost decorat cu mai multe distincţii înalte, printre care se numără şi Ordinul Republicii.

Ivan Bodiul a ieşit la pensie în anul 1985. În ultimul timp, fostul prim-secretar locuia la Moscova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?