X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Băncile din Moldova sînt suspectate de spălarea banilor criminali ai unor funcţionari ruşi incluşi în „lista Magniţki”

23 ian. 2013,, 11:38   Economie
7484 1
Foto: galatipenet.ro
Prin intermediul băncilor din Moldova şi un şir de alte state s-au efectuat spălări de bani de provenienţă criminală ai unor funcţionari de rang înalt din Rusia, care figurează în „lista Magniţki”. Potrivit presei internaţionale, autorităţile Lituaniei deja au dispus „îngheţarea” conturilor funcţionarilor ruşi incluşi în „lista Magniţki”. Procuratura acestei ţări consideră că birocraţii ruşi spălau bani prin intermediul sistemului bancar al Lituaniei. Organele abilitate intenţionează să verifice această informaţie.

Potrivit Procuraturii, banii furaţi din bugetul Rusiei erau depozitaţi în conturile cîtorva companii, după care o parte din ei erau întorşi pe contul iniţial şi transferaţi unui nou beneficiar. În afară de Lituania, banii delapidaţi erau transferaţi pe conturi din Moldova, Cipru, Letonia şi Hong Cong. Anterior, autorităţile din Cipru şi Letonia au iniţiat anchete în privinţa funcţionarilor corupţi. Deocamdată, nu este clar care conturi sînt suspectate de procurorii lituanieni. Se cunoaşte doar că banii au fost „îngheţaţi” la solicitarea Fondului „Hermitage Capital”, unde activa juristul Serghei Magniţki, decedat în noiembrie 2009.

Potrivit reprezentanţilor fondului, Magniţki a descoperit o afacere frauduloasă de delapidare a miliarde de mijloace bugetare, în care au fost implicaţi colaboratorii fiscului, anchetatori şi reprezentanţi ai altor structuri de forţă. Investigaţiile lui Serghei Magniţki au provocat un dosar penal împotriva juristului, care a fost arestat şi, în scurt timp, a decedat în izolatorul de detenţie.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?