Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Soarele eliberează principala erupție solară din petele solare cu fața spre Pămînt

29 oct. 2021,, 20:30   Ştiinţă şi IT
2702 0

O mare erupție solară a izbucnit din soare joi (28 octombrie) în cea mai puternică furtună de pînă acum în ciclul meteorologic actual al stelei noastre.

soarele Acesta a lansat o erupție solară de clasă X1, cel mai puternic tip de erupție, care a atins vîrful la 11:35 a.m. EDT (1535 GMT), conform unui avertisment al Centrului de predicție a vremii spațiale din SUA (SWPC), care urmărește climatul spațial evenimente, transmite Noi.md cu referire la styleguide.ro.

Strălucirea a provocat o întrerupere temporară, dar puternică, a radioului pe partea luminată a Pămîntului, centrată în America de Sud, a scris grupul în afirmație. Oficialii NASA au descris erupția solară ca „strălucire solară mareA fost surprinsă în video în timp real de către Observatorul de dinamică solară al agenției spațiale.

Ejecția în masă coronală a unei erupții, o explozie masivă de particule încărcate, ar putea ajunge pe Pămînt pînă sîmbătă sau duminică (30-31 octombrie), tocmai la timp pentru Halloween, Am menționat SpaceWeather.com. O erupție vulcanică ar putea supraîncărca aurora boreală a Pămîntului și ar putea interfera cu comunicațiile prin satelit.

Acest film care prezintă imagini de la Solar Dynamics Observatory al NASA arată o erupție solară X1 care erupe dintr-o pată solară pe 28 octombrie 2021. (Credit imagine: NASA/SDO și echipele științifice AIA, EVE și HMI)


Oficialii NASA au spus: “Mergi! Soarele a făcut o strălucire puternică!” a scris pe Twitter Lîngă imaginea lămpii.

Erupțiile solare sînt explozii uriașe de radiații de la soare care trimit particule încărcate care țîșnesc din stea. Erupțiile sînt clasificate într-un sistem electronic, în care erupțiile de clasă C sînt relativ săptămînale, cele de clasa M sînt mai ușoare și cele de clasa X sînt cele mai puternice.

„Clasa X indică cele mai intense erupții, în timp ce numărul oferă mai multe informații despre puterea lor”, au explicat oficialii NASA. în situația actuală. „X2 este de două ori mai intens decît X1, X3 este de trei ori mai puternic etc. Erupțiile care sînt evaluate cu X10 sau mai puternice sînt considerate neobișnuit de intense”.

Cînd sînt îndreptate direct către Pămînt, cele mai puternice erupții de Clasă X pot interfera cu comunicațiile radio și prin satelit și pot crește puterea afișajelor aurorelor planetei. Poate fi, de asemenea, însoțită de o explozie masivă de particule solare, numită ejecție de masă coronală. Astfel de explozii trimit particule încărcate departe de soare cu o viteză de 1 milion de mile pe oră (1,6 milioane de kilometri pe oră) sau mai mult și, de obicei, durează cîteva zile pentru a ajunge pe Pămînt.

Oficialii SWPC au spus că erupția de joi părea să fi declanșat o eliberare în masă coronală.

Strălucirea de joi a provenit dintr-o pată solară numită AR2887, care se află în prezent în centrul Soarelui și se află în fața Pămîntului, pe baza locației sale. Pata solară a fost responsabilă pentru două erupții solare moderate M mai devreme în cursul zilei, potrivit SpaceWeather.com, care urmărește și vremea zilnică a soarelui.

Ejectia de masă coronală de la erupția de marți a lui AR2887 ar putea produce o „lovitură de fulger” pe Pămînt cîndva vineri (30 octombrie), Am menționat SpaceWeather.com.

O nouă pată solară activă, numită AR2891, a lansat recent și o erupție M în timp ce se rotește spre partea Pămîntului a Soarelui. În prezent, își croiește drum peste fața Soarelui, așa cum este văzut de pe Pămînt, un proces care va dura aproximativ două săptămîni.

Soarele se află în primele zile ale ciclului său solar actual, care durează fiecare 11 ani. Ciclul actual, numit Ciclul Solar 25, a început în decembrie 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?