Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Opinie: Impozitul unic pe venit va aduce mai multe beneficii celor bogați

4 aug. 2018,, 11:30   Economie
3069 0

De pe urma introducerii în Moldova a impozitului unic pe venit de 12 la sută vor obține beneficii reale persoanele cu salarii mari.

Pierderile bugetului național de pe urma reformei fiscale se ridică la circa 1 miliard de lei. Din acestea, numai 10 la sută vor fi ajunge la persoanele cu venituri mici, iar 90 la sută sau 900 de milioane de lei - la persoanele cu venituri mai mari.

Acest lucru a fost relatat în cadrul unui interviu acordat Noi.md de către expertul IDIS Viitorul, doctor în economie Veaceslav Ioniță.
El a menționat că, spre exemplu, cei care primesc un salariu de 2 mii lei plătesc în prezent un impozit pe venit de 74 lei pe lună, iar începînd cu 1 octombrie – vor achita 0 lei. Și dacă salariul este de 10 mii lei, atunci economia va constitui 400 de lei pe lună, iar timp de un an - 5 mii de lei.

"Reforma noastră se pare că a luat prin surprindere Fondul Monetar Internațional”, a continuat expertul, menționînd că specialiștii Fondului au întrebări din cauza faptului că Fondul de pensii în Moldova de mai mulți ani înregistrează un deficit care se aprofundează.

Potrivit lui, pentru a reduce dependența Fondului Social de bugetul de stat, vîrsta de pensionare a fost majorată. Calculele arată că 130 mii de persoane nu vor ajunge pînă la odihna bine merită - astfel numărul pensionarilor va scădea. Și, în plus, s-a schimbat metodologia de indexare a pensiilor, potrivit căreia valoarea de indexare este aproape de două ori mai mică față de cea precedentă. Adică este necesar să se reducă deficitul Fondului Social. Dar ceea ce a fost adoptat în Parlament, dimpotrivă, va duce la o creștere a deficitului Fondului de Pensii cu 1,6 miliarde de lei.


O altă problemă, potrivit lui Veaceslav Ioniță, este cota unică de impozitare pentru persoanele fizice. „Eu sînt pentru o cotă unică, dar formatul în care ea a fost adoptată va duce la o scădere a veniturilor bugetului de stat de la 3,8 miliarde la 2,8 miliarde de lei. FMI este îngrijorat de faptul că ne oferă credite, iar noi în loc să cîștigăm, reducem veniturile. Atunci cum vom returna datoria? În aceste condiții va fi îngrijorat și Consiliul Europei, deoarece 55 la sută din acest impozit reprezintă unul dintre principalele venituri ale bugetelor locale. Rezultă că bugetele locale vor pierde 550 de milioane de lei din acest miliard”, a spus expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?