X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Cine sînt stăpînii magazinelor Duty Free și ce profituri încasează

12 aug. 2021,, 22:43   Economie
3119 0

Magazinele Duty Free ar putea activa doar în aeroporturi, porturi și la bordul aeronavelor şi navelor, prevede noul Cod Vamal ce urmează a fi votat de Parlament.

Astfel o parte din magazinele Duty Free din zona de frontiera terestră îşi vor înceta activitatea la expirarea licenţei sau mai exact în decembrie 2022, potrivit unui proiect de ajustare a noului Cod vamal, care corespunde legislaţiei Uniunii Europene.

Modificările au fost adoptate joi, 12 august, de Guvernul Gavrilița și vor afecta cel mai tare afacerile a două companii: Le Bridge Corporation Limited și DFM SRL, care dețin rețelele de magazine Duty Free.

De la Șor la Vîlcu și mai departe

Cea mai cunoscută este DFM SRL, fondată de Dufremol SRL - companie care controla o reţea de Duty Free-uri cu același nume și afiliată lui Ilan Şor, fostul primar de Orhei, condamnat în primă instanță în dosarul „Furtul miliardului”,

Potrivit Rise Moldova, DFM SRL nu a avut activitate economică notabilă pînă în 2018. Astfel, dacă în 2016 DFM a avut pierderi de 6.000 de lei, iar în 2017 – de circa 140.000 de lei, apoi în 2018 a săltat brusc la venituri de 644 de milioane de lei, înregistrînd un profit de 120 de milioane de lei.


Acest lucru s-a datorat inclusiv faptului că la finele anului 2018, Dufremol i-a cedat DFM controlul asupra întregii sale rețele de Duty Free-uri, iar la începutul anului 2019 s-a retras din acționariatul companiei.

Noul asociat unic al DFM a devenit Ilona Şor, mama vitregă a lui Ilan Şor.

Ea a fost asociată şi administratoare doar pînă în iunie 2019, cînd a vîndut firma unui triumvirat format din Alexandru Vîlcu (30%), Viktor Iakovlev (30%) şi Andriy Minayev (40%), ultimul fiind cetăţean al Germaniei şi administrator al noii achiziţii.

La finele lunii iunie 2019, adică la două săptămîni de cînd triumviratul Vîlcu - Iakovlev - Minayev au preluat compania de la Ilona Șor, activele DFM, la fel ca și cele ale Dufremol şi DFN SRL - o altă companie afiliată familiei Șor, au fost puse sub sechestru de către oamenii legii, pe motiv că Dufremol ar fi beneficiat de bani ce provin din „Furtul miliardului”.

Însă noii proprietari au invocat faptul că ei „sînt investitori de bună-credință”, astfel încît, la 16 decembrie 2019, oamenii legii s-au văzut nevoiți să ridice sechestrul de pe activele DFM SRL. Momentul de respiro a fost folosit de Vîlcu și Iakovlev care, la doar cîteva zile după, au renunțat la cotele lor în favoarea co-partenerului Andriy Minayev. Dar nici acesta nu a stat mult pe gînduri și, la 24 decembrie 2019, a cedat întreg capitalul firmei unei companii cipriote, Hamstelia Limited LLC, fondată chiar în ajunul tranzacției. Conform datelor din dosarul companiei DFM SRL, beneficiarul efectiv al Hamstelia Limited este Marie Dzaghighian Ioannou, potrivit RISE Moldova.

De notat că pandemia și criza provocată de ea a redus semnificativ afacerile DFM SRL, dar profiturile au rămas destul de înalte, comparativ cu alte sectoare ale economie. Astfel, dacă în 2019 veniturile din vînzări ale DFM SRL au constituit 1,37 miliarde de lei, apoi în 2020 acestea au scăzut la 508,7 milioane de lei, adică de 2,6 ori. Profitul s-a redus de 5 ori și ceva: de la 295,4 milioane de lei în 2019, la 53,65 milioane de lei în 2020.

Magnatul țigărilor și al magazinelor duty-free

Al doilea operator este Le Bridge Corporation Limited, companie controlată de omul de afaceri francez Franck Arif, care mai deține în Republica Moldova și o rețea de distribuție a diferitor mărfuri. Potrivit paginii web, Le Bridge Duty Free are 8 puncte de magazine Duty Free.

În ianuarie 2019, firma lui Franck Arif a cîștigat și concursul de privatizare a cotei statului în Tutun-CTC, care a fost unul formal, aveau să constate ulterior auditorii Curții de Conturi în raportul publicat la finele anului 2019.

Potrivit Rise Moldova, Franck Arif a fost chiar o perioadă partener direct de afaceri cu Alexandru Vîlcu, exact cînd acesta preluase DFM SRL.

Rapoartele Le Bridge Corporation Limited arată că dacă în 2019 veniturile din vînzări au constituit circa 1,66 miliarde de lei, apoi în 2020 au scăzut la 1,42 miliarde de lei, adică cu 14,4%. Profitul companiei s-a redus de două ori și ceva: de la 148,52 milioane de lei în 2019 la 70,66 milioane de lei în 2020.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?