Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nicolae Pascaru: Următorul proiect politic în Moldova trebuie să devină unul patriotic

26 dec. 2022,, 09:36 (reactualizat 26 dec. 2022,, 18:01)   Interviuri
12546 0

Pe final de an, de obicei se fac niște totaluri. Le fac organizațiile și companiile comerciale, familiile și țările. Este o tradiție corectă. Căci la finele anului oamenii își amintesc tot ce a fost bine în acest răstimp, ce au reușit să facă, și ce urmează să treacă pentru anul viitor, ce strategie trebuie să elaboreze. Despre aceea cum a fost anul acesta în țara noastră și la ce să ne așteptăm pe viitor, vorbim cu analistul politic li fondatorul Federației de lupte «Voievod» Nicolae Pascaru.

Cum apreciați acest an, așa de bogat și plin de evenimente?

Pentru a analiza realitatea, trebuie să fii obiectiv, ca să vezi și să apreciezi situația, și să faci prognoze de viitor. Ca analist politic , mă interesează viața clasei politice din Moldova, evenimentele ultimilor un an-doi, încotro mergem și unde vom ajunge.

La început, să vedem rezultatele sondajelor sociologice efectuate de companiile moldovenești. Să ne amintim de Doru Petruțți, directorul IMAS-INC , care vorbea despre o presiune asupra institutului pentru faptul că respondenții care au participat la sondaj și-au schimbat preferințele. Și anume – că ratingurile partidului guvernant nu-s așa de înalte, ca odinioară.

Oamenii întreabă de ce cresc prețurile, de ce la noi economia e așa de slabă și inflația a atins 35%, iar autoritățile au un singur argument - războiul din Ucraina. Dar oamenii înțeleg, că asta este într-adevăr o problemă, însă prețurile au început să crească înainte de război, iar de competența autorităților moldovenești țin mai multe probleme ca războiul din Ucraina, și oricum trebuie să muncim. Dacă e să credem sondajelor, vedem că echipa ajunsă la guvernare cu așteptări extrem de mari, cu un credit de încredere enorm, într-un timp foarte scurt și-a pierdut ratingul înalt.


Dar în politică, la fel ca în natură, mereu există un echilibru – dacă undeva scade, în alt loc crește. Iată și acum la noi se pregătește solul fertil pentru viitoarea clasă politică a Moldovei. În prezent la noi are loc, poate, cea mai intensă reformatare a clasei politice. Voi încerca să explic de ce.

Ani în șir la noi s-au făcut lovituri tectonice asupra a tot ce se poate. În Moldova au fost aplicare cele mai sofisticate tehnologii politice, elaborările lor cele mai recente le-am văzut în campaniile electorale. Căci în tot acest răstimp Republica Moldova s-a aflat în zona intereselor unor forțe mari și, cum zicea Samuel Huntington , la intersecția civilizațiilor. Toate interesele globale au fost legate de regiunile noastre – Ucraina în special, dar și noi nimerim în această zonă.

Pe de o parte, pentru noi este o problemă, căci suportăm o lovitură geopolitică enormă, dar ne poate fi și de folos, pentru că anume în perioada unor așa lovituri tectonice se deschid ușile pentru alte forțe, multe lucruri se schimbă, iar schimbprile duc la dezvoltarea regiunii. Să ne amintim de impulsul primit de URSS și Europa după al doilea Război Mondial, sau de SUA după Marea depresiune.

Istoria constă din cicluri. Despre asta a scris la vremea sa savantul rus Nicolai Condratiev. El a calculat ciclurile periodice de suișuri și declinuri în economia mondială, numite «valurile lui Condratiev ». În baza calculelor valurilor în dezvoltarea societății, savantul a făcut prognoze foarte interesante. El a vorbit aproape deschis despre viitoarea prăbușire a Uniunii Sovietice, pe motiv că sistemul nu va putea suporta toate poverile.

Actualele zdruncinări tot nu au apărut pe loc gol. Pentru întregul sistem mondial războiul din Ucraina înseamnă rezolvarea crizei care dura din a. 2010 , iar bulele economice mondiale deja începuseră să crape. Mulți politologi au prezis, că războiul din Ucraina va fi inevitabil, ca final al crizei mondiale. Au fost implicați mulți actori externi – SUA, Rusia, China, Uniunea Europeană. Și Ucraina a fost inevitabil aleasă în acest scop, deoarece acolo s-au ciocnit plăcile geopolitice. Se preconizează că pe viitor acolo va fi transformată întreaga construcție.

Da la noi?

Și la noi la fel.

Dacă privim un an-doi înapoi, ne amintim că și guvernul Chicu din președinția lui Dodon a avut o situație complicată, în contextul pandemiei. A fost încă o provocare. Însă guvernul Chicu a susținut acest examen foarte bine, ne-o dovedesc cifrele. Ne amintim că în pandemie s-au construit sute de kilometri de drumuri asfaltate, s-a investit în economie, și foarte profesional. Companiile au fost atunci scutite de impozitul pe salarii, de TVA. Și principalul - creșterea prețurilor a fost oprită la nivel manual.

Poate, anume de aceea, potrivit unor sondaje, lumea îl vrea pe Chicu în fruntea guvernului?

Ajungem și la asta. Actualul guvern, care a primit un credit de încredere de la alegători, a ajuns la putere cu lobby-ul direct al Occidentului. E logic, Occidentul avea nevoie de o conducere de buzunar aici, înțelegem de ce. Era nevoie de ajutorarea Ucrainei prin teritoriul Republicii Moldova - sprijin și militar, și de transport, și de oricare altul. Acum noi înțelegem scopul dezlănțuirii acelei campanii electorale aprige. Și ce avem în rezultat? Cartea politică ne-jucată a stîngii, care era la putere în frunte cu Dodon. Partidul socialiștilor nu și-a îndeplinit misiunea și a rămas cu un credit de încredere a multor cetățeni. De aceea acum în majoritatea sondajelor ex-președintele Dodon este lider în ratingul încrederii cetățenilor.

Ce avem pe flancul stîng? Vedem că Igor Dodon a lăsat Partidul socialiștilor, și acesta e condus de un grup le lideri, acolo nu se dezvoltă nimic. Putem presupune, că fără Dodon PSRM va tot stagna și pierde din rating. Socialiștii ar putea avea soarta Partidului comuniștilor, care au avut un rating foarte înalt și toate șansele să devină o majoritate parlamentară, dar în rezultat în a.2019 nici nu au acces în parlament.

Asta se va solda cu aceea, că pe flancul politic de stînga vor încerca să apară forțe noi. Particularitatea construirii partidelor în Moldova este că oamenii cred unui lider. Partidele se construiesc pe lideri concreți. Avem foarte multe partide, dar numai unele pot munci real. Liderii care traversează acum terenul politic, vor deschide viitorul sezon electoral. Ar putea fi, să zicem, Ion Chicu, care are o echipă de profesioniști și noi vedem că oamenii încep să-și pună speranțele în el.

Dar oamenii își doresc deja să vadă nu activiști de partid, ci patrioți-tehnocrați…

Exact. Spre exemplu, Chicu este privit ca un om, care ar putea, grație cunoștințelor și echipei sale, să rezolve problemele în guvern. Căci experiența sa pozitivă în timpul pandemiei a fost utilă țării. Și noi am rezistat acelei lovituri geopolitice. Critica în adresa lui Chicu era la nivel de trai – ba o nuntă, ba nu se știe ce încă… Dar în muncă el era profesionist, și oamenii îl cred. Cu propriul partid, el va ocupa centrul forțelor politice din Moldova, la el vor merge mulți din partidele democratice, în care acum s-a schimbat conducerea. El va lucra activ în teritoriu. Căci acolo oamenii țin minte cum în guvernarea Chicu toți primarii beneficiau de mijloace pentru construcția drumurilor, erau alocați bani pentru reparația școlilor, achitate salariile, nu se închideau școli, spitale, policlinici, nu se vorbea ca acum despre centralizarea tuturor spitalelor din țară. Foarte important – erau plătite compensații. Tandemul Chicu-Dodon plus Greceanîi a fost cel mai puternic din istoria Moldovei. Pentru că Dodon a știut să unească diferite idei politice – proeuropene ale lui Chicu și pro-eurasiatice ale lui Greceanîi. El le-a unit pentru dezvoltarea Moldovei.

Da pe partea dreaptă a politicului vine Ion Ceban…

Credeți că el se poziționează pe dreapta, nu pe centru?

Cred că el este de centru-dreapta. Luați declarațiile sale – el recunoaște limba română, deși nu demult o numea moldovenească, optează pentru Europa. Succesul lui Ceban este succesul echipei sale. Da oamenii privesc lucrurile un pic altfel. Ion Ceban este cel mai riscant politician dintre cei cu ratingul foarte înalt. Nu știm cum se vor comporta alegătorii în următoarele alegeri. Și chiar dacă zicem că partidul se construiește în jurul unui lider, la noi în politică o singură persoană nu este un jucător. Omul care nu poate aduna în jurul său o echipă puternică, bună, deșteaptă și intenționează să se bazeze doar de încrederea cetățenilor și pe propria imagine, riscă foarte tare – imaginea poate fi ucisă în doar două-trei luni. Să ne amintim de cazul Dodon, încolțit de toate posturile TV, toate rețelele sociale… De aceea Ion Ceban are cea mai riscantă poziție politică. Deși are un rating bun.

Se va menține el ca figură politică – depinde de doi factori : cum îl vor privi partenerii externi pe care el, cum se vede, mizează, nu vor vedea ei oare un pericol în el ca «agent FSB», și cum îl vor privi alegătorii după ce și-a schimbat orientarea politică.

Mai rău stau lucrurile pe flancul stîng. Năstase a pierdut mult din imaginea sa după ce i-a cedat Maiei Sandu toate puterile, toate atributele puterii. Acum oamenii nu-l mai percep. Pe dreapta, vom avea un deficit de lideri și de partide. Spre exemplu, partenerii externi sprijină noul partid CUB, care ar putea ocupa un loc pe dreapta eșichierului politic, dar el nu are lideri proeminenți, cunoscuți. Tot pe acest sector ar putea juca Ștefan Gligor cu «Partidul schimbării». Poate, el va fi viitorul lider al dreptei.

Nu-s toate bune nici în partidul de la guvernare, mai ales dacă ținem cont de tendința de divizare a echipei PAS în parlament.

Cine tinde să o facă?

Amintiți-vă recentele scandaluri în jurul lui Spînu, sau ședințele nocturne la președinție, la care se preconiza demiterea actualului guvern și numirea lui Dorin Recean în fruntea cabinetului. Ceva nu a mers. Acolo tot au loc jocuri ”sub covor”. Iar maia Sandu încearcă în această situație să se mențină «deasupra bătăliei» și să nu «intre» în treburile guvernului. Este stilul ei.

Probabil în acest caz este o decizie corectă, pentru a-și menține ratingul.

Da, însă în Moldova situație este alta! Strategii politic din președinție nu înțeleg că poporul moldovenesc o vede pe președintă responsabilă pentru toate, deși ea nu este puterea executivă. Dar oamenii au crezut anume în ea, li acum s-au dezamăgit. Și cea mai mare problemă este cea descoperită de sondajele sociale – oamenii nu mai cred nimănui!

Adică, în următorul sezon electoral trebuie să existe figuri, idei, viziuni majore, în care oamenii să creadă. Oamenilor trebuie să li se explice încotro mergem, trebuie să li se ofere o speranță.

Dar pentru început să raporteze despre cele făcute. Puțin dintre actualii guvernanți pot face acest raport. De aceea viitoarele campanii preelectorale vor fi construite ideologic, geopolitic, în cadrul lor nu se va vorbi concret despre munca făcută. Înseamnă că următoarea campanie preelectorală va fi cu războaie informaționale, cu implicarea televiziunilor, a rețelelor sociale, a mass-mediei, care mai există în internet. Vedem că a și început curățarea informațională – au fost închise șase posturi TV de opoziție, care emiteau în limba rusă, este parte a războiului informațional dus pe teritoriul nostru de actorii mari. Următoarele campanii electorale vor fi virtuale, iluzorii. Se va încerca crearea și distrugerea unor utopii, se va vinde aer. După ce guvernul PAS a dus oamenii într-o fundătură, foarte mulți își vor schimba viziunile, din cauza loviturilor dure asupra frigiderului. În campania trecută oamenii credeau televizoarelor, și au nimerit în cea mai dură criză, acum se vor răzbuna pe televizor și nu-l vor mai crede.

Totuși, nu toți au avut de suferit, unii au învins.

Hai să luăm fiecare pătură socială. Pensionarii – e catastrofal. Oamenii pur și simplu supraviețuiesc. De opt ori a crescut tariful pentru gaze, cu compensațiile totul este clar. Bugetarii – lovitura a venit asupra centrului. Salariile nu reușesc să se țină de prețuri, capacitatea de cumpărare s-a redus cu 40-50%, serviciile comunale s-au scumpit brusc. Tineretul supraviețuiește, pe acest segment există cel mai mare șomaj. Intelectualitatea, care a votat pentru PAS. Au fost închise 19 universități. oamenii șocați s-au înfuriat. Diaspora, care acum este nevoită să trimită acasă mai mulți bani, este înfuriată.

Așa credeți?

Nu cred – cunosc din comunicarea personală.

Apropo, diaspora mereu a avut un vot de protest. Acum acesta tot poate fi unul de protest?

Cred că în viitoarele alegeri diaspora nu va mai fi la fel de implicată. Compatrioții noștri de peste hotare primesc acum de la rudele din Moldova un mesaj puternic, de acuzare că au participat la vot fără a ști ce se petrece în țară și fără a purta răspundere pentru votul lor.

Încă ceva interesant: apar expresii noi. Oamenii spun: Occidentul ne ajută, dar ce garanții avem că acești bani au fost folosiți conform destinației? Propun înființarea Agenției de verificare a granturilor, a banilor trimiși de Occident. Țara noastră devenind candidată la aderare, primește mulți bani, ceea ce este bine. Dar există scheme de corupție, iar companiile intermediare folosesc creditele occidentale în scopuri personale și le repartizează total netransparent. Anul trecut la achiziționarea gazelor au participat multe companii intermediare și noi nu cunoaștem încă ce sume au fost cheltuite, cine este beneficiarul final. Ce grupuri folosesc guvernul în interesele proprii? Cine încearcă să ducă în eroare gigantul «Газпром», să se certe cu el, pentru ca «Газпром» să oprească livrarea gazelor sau să le scumpească, pentru ca aici ei să poată tulbura apele și prinde pește în ele? Poporul concluzionează, că Occidentul ne ajută, dar cineva își însușește acești bani. Asta în timp ce pe de o parte Occidentul ne ajută, pe de alta - ia de la noi mult mai mult, lucru despre care a scris de mai multe ori site-ul noi.md.

Să mai elucidăm un moment. Toamna curentă s-a lăsat cu multe proteste, acum ele s-au calmat. Este oare posibilă reluarea mișcării protestatare?

Dispozițiile protestatare vor fi reluate în vară, însă «mămăliga va exploda». Autoritățile vor face tot posibilul pentru a nu admite aceasta. La necesitate – vor schimba premierul, vor demite niște miniștri, vor mai porni niște dosare penale. Însă nimic cardinal. Pentru că în subconștientul oamenilor există factorul războiului din Ucraina. Să fie aceștia, mai rău să nu fie. Și nici nu avem acum forțe, care pot ieși cu proteste masive. Poate, va continua că organizeze proteste Șor, care are nevoie să ajungă la putere pentru a se proteja - el va încerca să atragă de partea sa tot mai mulți oameni. Însă eu nu prea văd cine ar putea organiza proteste masive. Socialiștii dispar, ratingul lor cade mereu, cel mai probabil îi va prelua Ion Ceban , care nu are timp de proteste. Cum am mai spus – ratingul socialiștilor este ratingul lui Dodon.

Putem deja începe să vorbim despre noul sezon electoral, cum credeți? Nu e prea devreme? S-ar putea schimba cardinal lucrurile între timp…

Da, anul viitor nu este decisiv. Însă formațiunile și echipele politice vor începe deja să-și elaboreze strategia, să determine obiectele centrale, punctele, liderii, oamenii cu care vor merge în continuare. Avem o țară super-politizată. Toți vorbesc despre politică, deoarece politica îi afectează pe toți. Noi avem experiență politică și oamenii îi pot pedepsi pe politicieni pentru eșecurile lor. Și de această dată eșecurile PAS nu vor fi iertate. Nici susținătorii lor nu le vor ierta. Pentru că, ajuns la putere, acest partid a comis multe greșeli. Și chiar și susținătorii cei mai înflăcărați ai acestei puteri încep să cugete asupra unor viitoare proiecte politice sau viitoare utopii. Dar pe actualii nu-i mai cred. Vedeți sondajele – oamenii îs foarte nemulțumiți. Și nu războiul este cauza. În Ucraina e război, da inflația la ei este mai joasă.

Dar ei o rețin în mod artificial …

Dar o rețin totuși! Da în Europa război nu este, iar noi deținem primul loc la inflație. La noi nu au existat injecții normale în susținerea economiei, cu mare regret. Și nu avem specialiști care să o facă corect.

Ni se spune că prioritatea autorităților este combaterea corupției. Și unde este ea? Dacă e să credem scurgerilor din telegram, deputații din parlament primesc salarii duble prin diverse ONG-uri, fonduri, prin participarea la diverse proiecte… 40 dintre ei au milioane. Și prea puțin au primit aceste milioane prin moștenire.

… Și nici laureați ai Premiului Nobel printre ei nu-s.

Da, nu-s. Cum au devenit ei milionari? Iar lupta cu corupția s-a transformat în lupta cu oponenții politici. Dodon este marinat al doilea an și nu pot găsi nimic. Dacă era ceva, demult ar fi fost găsit. Cincizeci de procurori lucrează.

Este foarte important ca și Procuratura generală, și CNA să nu lupte cu oponenții politici, da să-i verifice pe cei care fac scheme opace de corupție.

Acum următoarea întrebareeste oare posibilă activizarea proiectului unionist?

Puțin probabil. Vedem că acum mulți unioniști moldoveni pur și simplu pleacă peste Prut și se includ acolo în activitatea politică. Vedem că Lilian Carp a aderat la un partid politic din România. Toți activiștii unioniști - și Constantin Codreanu, și alții – pleacă și-și găsesc acolo locul. Mulți întreabă: și dacă totuși va fi unirea cu România? Eu cred că oricum unirea nu poate exista. Alipind Basarabia, România va pierde Transilvania, unde locuiesc unguri. Ungurii așteaptă doar ca românii să facă un pas spre noi.

Înțeleg că România nu va face nimic fără acordul jucătorilor noștri.

Da jucătorilor mari nu le convin țările mari! Americanii mereu s-au condus de principiul «Divide et impera» și au împărțit țările mari. Așa că de ritorica unionistă este nevoie pentru răsturna partidele naționale, mai exact - patriotice din Moldova. Același Voronin, același Dodon. Pentru asta a fost nevoie de proiectul unionist. Dar unirea nu le convine nici românilor. Căci ei nu vor investi mijloace în teritoriul nostru. Așa că acum unioniștii își vor căuta de lucru peste Prut.

Dar principalul e că noi, moldovenii, în pofida sforțărilor «româniștilor» treptat ne formăm ca națiune statală independentă și nu vom permite lichidarea statului nostru.

Și ce va fi cu problema transnistreană?

Cu referire la Transnistria. Situația va fi foarte tensionată, dat fiind că toate vămile dinspre Tiraspol spre Ucraina au fost închise. Toți șed în tranșee, față în față. Și Colbasna, unde se află cel mai mare depozit de muniții de pe timpul URSS, este una dintre zonele cele mai tensionate. Nu știm cum se vor comporta în acest caz Ucraina, Rusia, SUA și ceilalți actori. Ucrainei nu-i convine să aibă în spate armata rusă din Transnistria, așa că totul este posibil… Da noi trebuie să avem voință politică, să adunăm toți profesioniștii, toată forța diplomatică pentru ca să rezolvăm problema pe cale pașnică. Poate că a sosit acea oră politică, ca să rezolvăm în mod pașnic conflictul cu Transnistria.

Pentru asta există premise. Azi Transnistria vinde cea mai mare parte a produselor sale în Europa prin Moldova. Avem un acord comercial, multe companii transnistrene achită impozite în bugetul Moldovei. Nici acest guvern nu le blochează.

Vă voi spune că acum cei din Tiraspol văd ce se petrece pe fronturile ucrainene și au înțeles, că trebuie să prietenească cu Moldova. Deci, putem comunica direct, fără Kremlin, Bruxelles sau Washington. Dacă la noi ar fi o situație normală, ei ar începe să semneze contracte. Nu acum, pe viitor, într-un an –doi - trei. Este o perioadă foarte bună pentru a aplana conflictul și a începe să lucrăm. Și dacă delegațiile Chișinăului și Tiraspolului comunică între ele, e foarte bine. Este un semnal tuturor – Ucrainei, Rusiei, SUA, - că noi discutăm. Că noi nu vrem să importăm războiul, că ne vom descurca singuri, că la noi totul e normal. Cred că Tiraspolul se comportă foarte precaut. Fără provocări, exerciții, chemări alarmiste. Este important să fie păstrată pacea în Transnistria, să dezvoltăm înțelegerile pașnice, să colaborăm, și pentru viitor să punem bazele elaborării concepției unui stat comun, puternic, un teritoriu al păcii.

După care putem începe să lucrăm pe două direcții, chiar pe trei. Căci Moldova este țara a trei civilizații : turcă, slavă și tracică, și ar fi bine să existe o conexiune alor. Găgăuzii pot munci mai aproape de Turcia, să aducă în Moldova proiecte și oferte avantajoase. Transnistria poate lucra mai mult cu Rusia, Ucraina, Belarus. Chișinăul – cu Europa, cu Occidentul. Dar nu trebuie să uităm, că avem un singur stat, și conceptul trebuie să fie ca în Elveția. Acolo-s patru limbi de stat, locuiesc numeroase popoare, care au o țară comună.

Trebuie să înțelegem, că dacă vom avea un stat puternic, o societate puternică, nu ne vom teme de cataclisme. În sec. ХХI țările se unesc în proiecte mici, regiuni mici, economii mici. Situația geopolitică arată, că o economie mare înseamnă crize mari, capabile să nimicească totul. Da economiile mici pot fi mai flexibile și rezista oricărei crize.

Este important ca din tot ce se petrece acum oamenii să înțeleagă, că viitoarea clasă politică a Moldovei se va concentra anume pe încrederea poporului, pe patrioți, pe liderii care apar în prezent.

Trăim vremuri istorice, în Moldova vor apare partide patriotice, axate pe problemele cetățenilor, ale poporului, ale țării. De aceea următoarea clasă politică trebuie să fie puternică. Nu una falsă, compusă din ONG-iști, da una puternică. Moldova are nevoie de politicieni puternici, de organizații puternice și de tehnocrați, care vor putea administra țara. La noi există toate premisele pentru ca să ne putem dezvolta și întoarce dificultățile în favoarea noastră.

A intervievat Svetlana Derevscicova

30
2
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?