Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Senatul SUA a adoptat ajutorul financiar pentru Ucraina, Israel și Taiwan

13 feb. 14:59   Externe
2672 0

Senatul american condus de democrați a adoptat marți un pachet de ajutor de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, dar cresc îndoielile cu privire la soarta legislației în Camera Reprezentanților controlată de republicani, transmite Reuters.

Parlamentarii au aprobat măsura cu 70-29 de voturi, care a depășit pragul de 60 de voturi al Camerei pentru aprobare și au trimis legislația. Douăzeci și doi de republicani s-au alăturat majorității democraților pentru a susține proiectul de lege. „

Au trecut cu siguranță ani, poate decenii, de când Senatul a adoptat un proiect de lege care are un impact atât de mare nu doar asupra siguranței noastre naționale, nu doar a aliaților noștri, ci și a siguranței democrației occidentale”, a spus liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro

Votul Senatului a avut loc înainte de răsăritul soarelui, după ce opt oponenți republicani ai ajutorului pentru Ucraina au susținut peste noapte un maraton de discursuri care a durat timp de mai bine de șase ore. Președintele democrat Joe Biden a cerut Congresului să grăbească noul ajutor acordat Ucrainei și partenerilor americani din Indo-Pacific, inclusiv Taiwan, de luni de zile. După atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, el a cerut și fonduri pentru aliatul SUA, alături de ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza.

Oficialii ucraineni au avertizat, de asemenea, cu privire la deficitul de arme într-un moment în care Rusia continuă cu atacuri noi. Ambele camere ale Congresului trebuie să aprobe legislația înainte ca Biden să o poată semna ca lege. Schumer consideră că măsura va primi același sprijin bipartizan puternic dacă ar fi votată în Parlament. Însă proiectul de lege pare să se confrunte cu multe piedici înainte de a ajunge în Parlament, unde președintele republican Mike Johnson a reproșat lipsa prevederilor conservatoare pentru a opri un flux record de migranți peste granița dintre SUA și Mexic.


„În absența unei modificri a politicii de frontieră din partea Senatului, Camera reprezentanților va trebui să continue să lucreze cu propria voință asupra acestor chestiuni importante”, a spus Johnson într-o declarație emisă luni seara. „America merită mai mult decât status quo-ul Senatului”, a spus Johnson, care a sugerat în trecut că s-ar putea împărți legislația în proiecte de lege separate. Senatorul John Thune, republicanul nr. 2 al Camerei, a spus că nu este clar ce va face Johnson.

"Presupun că va trece la ceva. Evident, se vor adresa Israelului", a spus Thune.

Republicanii din prima linie au prezis că legislația Senatului va fi moartă la sosirea în Cameră. „Proiectul de lege care ne aflăm astăzi... nu va trece niciodată în Parlament, nu va deveni niciodată lege”, a spus senatorul republican Rick Scott din Florida într-un discurs de dimineață.

Pachetul de ajutor include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 miliarde de dolari pentru Israel în războiul său împotriva Hamas și 4,83 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii din Indo-Pacific, inclusiv Taiwan. De asemenea, ar oferi asistență umanitară de 9,15 miliarde de dolari civililor din Gaza și Cisiordania, Ucraina și alte zone de conflict de pe glob.

Republicanii au cerut de luni de zile ca proiectul de lege privind ajutorul extern să includă restricții la frontieră. Însă un acord de frontieră bipartizan, negociat de-a lungul ultimelor lunil, a intrat în conflict cu majoritatea republicanilor din Senat, după ce a fost respins de Donald Trump, principalul candidat al partidului la Casa Albă.

Trump, care speră să folosească problema frontierei pentru a-l detrona pe Biden la alegerile din noiembrie, și-a îndreptat criticile asupra proiectului de lege privind ajutorul extern, spunând pe rețelele de socializare că ajutorul acordat aliaților SUA ar trebui să ia în schimb forma împrumuturilor. Ajutorul pentru Ucraina se confruntă cu opoziție în Parlament, unde interesele lui Trump dețin o influență mai mare față de republicanii care controlează camera cu o majoritate șubredă.

8
0
0
3
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?