X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Reducerea în jumătate a consumului de carne contribuie la scăderea poluării cu azot - raport

22 dec. 2023,, 00:00   Externe
2799 0

Reducerea la jumătate a consumului de carne şi lactate reprezintă una dintre modalităţile prin care societatea poate contribui la scăderea nivelului de poluare cu azot din aer, rîuri şi sol, fiind diminuat în acelaşi timp efectul acestuia în cazul schimbărilor climatice, conform unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), relatează miercuri DPA/PA Media.

Azotul este un gaz inofensiv în atmosferă, însă în combinaţie cu oxigenul sau cu hidrogenul devine un poluant, dăunînd mediului, ucigînd animalele sălbatice şi otrăvindu-ne plămînii. De asemenea, este un gaz cu efect de seră de 300 de ori mai puternic decît dioxidul de carbon, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Plantele au nevoie de azot pentru a se dezvolta, prin urmare fermierii răspîndesc aceşti compuşi chimici peste cîmpurile lor pentru a ajuta la creşterea culturilor, însă în acest proces se creează vaste cantităţi de deşeuri.

Din cauza practicilor actuale, 80% din azotul răspîndit nu este absorbit de plante şi ajunge în mediul înconjurător.

În Marea Britanie, anul trecut, îngrăşăminte în valoare de 3,5 miliarde de lire sterline (4,45 miliarde de dolari) au fost irosite astfel, o cantitate echivalentă cu suma totală a subvenţiilor agricole din această ţară.


ONU îşi propune să reducă deşeurile de azot cu 50% pînă în 2030, iar un grup de cercetători este de părere că cel mai bun mod de a realiza acest lucru este ca responsabilitatea să nu cadă pe umerii unui singur sector, ci ca toţi cei implicaţi să adopte acţiuni moderate împreună.

Reducerea consumului de carne la aproximativ 500 de grame pe săptămînă sau schimbarea practicilor agricole şi utilizarea noilor tehnologii, toate sprijinite prin politici guvernamentale, este cea mai bună modalitate de a încetini scurgerea de substanţe toxice care contaminează rîurile şi aerul pe care îl respirăm, au declarat cercetătorii.

0
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?