Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Putin declară că Rusia și China urmăresc o cooperare egală în lume

18 oct. 2023,, 11:00   Externe
2265 0

Rusia și China, la fel ca majoritatea țărilor din lume, împărtășesc dorința de cooperare egală, respectînd în același timp dreptul fiecărui stat la propriul model de dezvoltare.

Acest lucru a fost declarat de președintele rus Vladimir Putin în timpul discursului său la deschiderea celui de-al treilea forum de cooperare internațională "O centură, un drum" de la Beijing.

"Am remarcat în repetate rînduri că Rusia și China, la fel ca majoritatea statelor lumii, împărtășesc aspirația pentru o cooperare egală și reciproc avantajoasă pentru a obține un progres economic universal durabil și pe termen lung și bunăstare socială, respectînd în același timp diversitatea civilizațională și dreptul fiecărui stat la propriul model de dezvoltare", a declarat președintele rus.

El a precizat că agenda de integrare "în sensul cel mai larg" este parte integrantă a "strategiei naționale de dezvoltare a Rusiei și de consolidare a suveranității economice, tehnologice și financiare, de modernizare și extindere a infrastructurii". Potrivit șefului statului, activitatea Rusiei în acest sens este importantă, printre altele, pentru că Rusia este cea mai mare țară din lume din punct de vedere teritorial, iar "conectivitatea tuturor partenerilor prin intermediul teritoriului său este de o importanță serioasă" pentru prietenii și partenerii Moscovei.

Putin a subliniat că inițiativa "O centură, un drum" se potrivește bine cu procesele de integrare care se dezvoltă în diferite regiuni ale lumii. De asemenea, este în concordanță cu ideile Rusiei de a crea un astfel de circuit de integrare în care libertatea comerțului, a investițiilor, a forței de muncă și a infrastructurii interconectate ar fi pe deplin asigurată, a subliniat liderul rus. "Este în concordanță cu propunerea noastră bine-cunoscută de a forma un mare spațiu eurasiatic ca spațiu de cooperare și interacțiune între oameni cu mentalități asemănătoare, în care se vor împleti diverse procese de integrare: O centură - un drum, Organizația de Cooperare de la Shanghai, Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est și Uniunea Economică Eurasiatică, pe care Rusia o dezvoltă cu succes împreună cu partenerii săi din spațiul post-sovietic", a explicat președintele.


Putin a subliniat importanța faptului că Rusia și China au un acord concret privind dezvoltarea paralelă și coordonată a UEEA și a programului "O centură, un drum". "[De asemenea, este important faptul că] este pus în aplicare un acord nepreferențial privind cooperarea comercială și economică între statele membre UEEA și Republica Populară Chineză", a adăugat Putin. El a reamintit că a fost înființată o comisie comună pentru a uni eforturile în vederea punerii în aplicare a acestui acord, iar în luna februarie a acestui an a fost adoptată o foaie de parcurs detaliată, care "printre altele, prevede instituirea unei cooperări între Uniunea Eurasiatică și China în domeniul politicii comerciale și al digitalizării circuitelor de transport".

Președintele FR i-a mulțumit președintelui chinez Xi Jinping pentru invitația la cel de-al treilea forum internațional "O centură, un drum", subliniind că evenimentul actual are loc sub semnul unui deceniu de inițiative importante, globale, orientate spre viitor, prezentate de liderul chinez și menite să formeze o lume multipolară mai echitabilă. "Acesta este într-adevăr un plan global. Sînt de acord cu președintele chinez că ideea chineză "O centură, un drum" se încadrează în mod logic în eforturile multilaterale de consolidare a interacțiunii creative și constructive în întreaga comunitate globală", a declarat Putin.

Moscova invită țările interesate să dezvolte ruta maritimă nordică, unde navigația va deveni în curînd pe tot parcursul anului, a mai spus președintele rus.

"În ceea ce privește Ruta maritimă nordică, Rusia nu invită doar partenerii să folosească în mod activ potențialul său de tranzit. Permiteți-mi să spun mai mult - invităm statele interesate să participe direct la dezvoltarea sa", a declarat șeful statului rus la forumul "O centură, un drum". "Sîntem pregătiți să asigurăm navigație, comunicații și aprovizionare fiabile pe gheață", a dat asigurări Putin.

Liderul rus a atras atenția asupra faptului că "începînd de anul viitor, navigația pentru navele de marfă de clasă de gheață pe întreaga lungime a rutei maritime nordice va deveni deschisă pe tot parcursul anului".

Ruta Maritimă Nordică (RMN) este o rută de transport maritim în Arctica rusă, care se desfășoară de-a lungul țărmurilor nordice ale Rusiei, de-a lungul mărilor Oceanului Arctic (Mările Barents, Kara, Laptev, Siberia de Est, Ciukotsk și Bering), conectînd porturile europene și cele din Orientul Îndepărtat ale Federației Ruse, precum și gurile rîurilor siberiene navigabile într-un singur sistem de transport. Lungimea RMN de la strîmtoarea Karskie Vorota pînă la Golful Provideniya este de 5,6 mii de kilometri. Există peste 50 de porturi de-a lungul traseului RMN. Traseul RMN este aproape de două ori mai scurt decît alte rute maritime din Europa către Orientul Îndepărtat.

În 1991, ruta maritimă nordică a fost deschisă pentru transportul maritim internațional. În 2013, a intrat în vigoare o lege federală, conform căreia au fost legiferate limitele rutei maritime nordice. În 2018, Corporația de Stat Rosatom a fost autorizată să dezvolte Ruta maritimă nordică.

3
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?