Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Protestele fermierelor continuă să se extindă

25 ian. 07:05   Externe
2303 0

Agricultorii din tot mai multe țări se alătură acțiunilor contestatare. Miniștrii de profil din Uniunea Europeană au fost chemați la Bruxelles să rezolve criza fermierilor. Protestatarii sînt nemulțumiți de importurile masive, costurile crescute și noile norme ecologice pe care le contestă.

Mînia fermierilor are la bază mai mulți factori și nu se datorează neapărat acelorași motive în toate țările, însă, la nivel european, preocupările lor trebuie să fie luate în calcul mai bine, avertizează ministrul belgian al agriculturii, a cărui țară deține în prezent președinția Uniunii.

Baloți de paie, tractoare, bălegar... Fermierii continuă mobilizarea cu blocaje rutiere pentru a pune presiune asupra guvernului de la Paris. Sunt așteptați să acționeze fermierii din aproape 85 de departamente. Mormane de gunoi au blocat sediile administrațiilor locale și centrale. Fermierii continuă să-și ceară drepturile cum știu ei mai bine și spun că nu vor ceda.

VOX: „Blocăm deja importul de produse străine în Franța, pentru că nu avem aceleași standarde.”;

„Pentru ca oamenii să mănînce ieftin, lăsăm să intre orice și fără niciun standard. De exemplu, carnea de pui. Unul din doi pui mîncați în Franța este de import.”


O altă problemă sînt și costurile mari la combustibil, spun protestatarii.

VOX: „Un tractor care lucrează 10-12 ore pe zi consumă 500 de litri de motorină. Așadar, 500 de litri cu un euro sau un euro și 20 de cenți - sînt cheltuieli enorme pentru fermă și pentru veniturile noastre.”

Importurile la prețuri mici din Ucraina, costurile mari ale carburanților sau mulțimea de noi norme ecologice sînt doar cîteva dintre motivele care îi scot pe agricultori în stradă în multe state europene. Președintele francez Emmanuel Macron a cerut guvernului să se „mobilizeze" pentru a răspunde preocupărilor fermierilor care blochează drumurile pentru a protesta împotriva politicilor agricole ale guvernului francez.

Într-unul dintre departamente a murit o femeie care a luat parte la proteste, iar soțul și fiica ei de 14 ani au fost grav răniți după ce o mașină a intrat pe un drum blocat și s-a izbit de o baricadă ridicată de protestatari. Potrivit autorităților, șoferul mașinii și pasagerii au fost reținuți, iar o anchetă este în desfășurare.

Președintele francez și-a exprimat condoleanțele pe rețelele de socializare.

Protestatarii blochează drumurile din Franța și lasă grămezi de gunoi în afara clădirilor guvernamentale pentru a protesta împotriva scăderii veniturilor, a costurilor în creștere și a ceea ce ei văd drept supra-reglementare a sectorului agricol.

Acțiuni similare au loc și în alte țări europene, în special în Germania, Polonia, românia și Țările de Jos.

Miniștrii europeni ai agriculturii sînt chemați să găsească soluții. Miniștrii din cele 27 de state membre discută despre un așa-numit dialog strategic propus de Comisia Europeană. Acest forum va reuni joi organizații din sectorul agricol, companii agroalimentare, organizații neguvernamentale și experți.

15
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?