Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Produsele care conțin aspartam, ingredientul care ar putea putea crește riscul de cancer

17 iul. 2023,, 20:30   Externe
3693 0

Aspartamul este un îndulcitor artificial care se găsește în multe produse dietetice, cum ar fi sucurile, băuturile răcoritoare, iaurturile, bomboanele sau guma de mestecat.

Aspartamul este folosit pentru a înlocui zahărul și pentru a reduce numărul de calorii din alimente.

Aspartamul este considerat sigur pentru consum de către majoritatea autorităților de siguranță alimentară din lume, inclusiv de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a stabilit o limită zilnică sigură de 40 de miligrame pe kilogram de greutate corporală.

Cu toate acestea, există și voci care susțin că aspartamul ar putea avea efecte negative asupra sănătății, în special asupra riscului de cancer. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), un organism al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a clasificat aspartamul ca fiind un „posibil” agent cancerigen pentru om, pe baza unor studii efectuate pe animale.

În acest articol, vom vedea ce produse conțin aspartam, ce riscuri are acest îndulcitor artificial și ce recomandări există pentru consumatorii care vor să îl evite sau să îl folosească cu moderație, anunță Noi.md cu referire la realitatea.net


Ce produse conțin aspartam

Aspartamul este un îndulcitor artificial care se obține prin combinarea a doi aminoacizi: acidul aspartic și fenilalanina. Aspartamul are un gust dulce similar cu cel al zahărului, dar este de aproximativ 200 de ori mai dulce. De aceea, este folosit în cantități foarte mici pentru a îndulci alimentele și băuturile.

Aspartamul se găsește în multe produse dietetice sau cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi:

- Sucurile și băuturile răcoritoare dietetice sau light

- Iaurturile și deserturile cu conținut redus de grăsimi sau zahăr

- Bomboanele și ciocolata fără zahăr

- Guma de mestecat și pastilele de mentă fără zahăr

- Cerealele și batoanele proteice cu conținut redus de zahăr

- Cafeaua instant și ceaiul cu aromă

- Îndulcitorii de masă sub formă de pudră sau lichid

Aspartamul poate fi identificat pe etichetele produselor prin numele său sau prin codul E951. Uneori, poate fi asociat cu alte îndulcitori artificiali, cum ar fi acesulfam K (E950) sau sucraloza (E955).

Ce recomandări există pentru consumatorii de aspartam

În ciuda controversei privind siguranța aspartamului, majoritatea autorităților de siguranță alimentară din lume recomandă consumatorilor să îl folosească cu moderație și să respecte limitele zilnice sigure stabilite pentru acest îndulcitor.

De asemenea, OMS recomandă reducerea consumului total de zahăr adăugat în alimente și băuturi, inclusiv din îndulcitorii artificiali. OMS sugerează ca zahărul adăugat să reprezinte mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic și chiar mai puțin de 5% pentru beneficii suplimentare pentru sănătate.

Consumatorii care vor să evite sau să limiteze consumul de aspartam pot opta pentru alte tipuri de îndulcitori naturali sau artificiali, cum ar fi stevia, eritritolul sau xilitolul.

Aceștia trebuie să citească cu atenție etichetele produselor și să se informeze despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip de îndulcitor.

2
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?