Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Principalele aspecte ale situației din Israel

8 oct. 2023,, 12:30   Externe
3628 0

Militanții Hamas continuă să fie prezenți pe teritoriul Israelului, după cum recunoaște poliția israeliană, iar pentru a-i elimina din clădirile deținute, este necesară distrugerea acestora, așa cum s-a întîmplat cu secția de poliție din Sderot.

Canalul de Telegram "Не надо бла-бла" scrie despre acest lucru, menționînd că, spre deosebire de zvonurile care au fost răspîndite activ ieri pe canalele de Telegram rusești și ucrainene, armata israeliană nu a lansat o operațiune terestră în toată regula în Fîșia Gaza. Ea nu a rezolvat încă o altă sarcină, de mai mică amploare - de a alunga toți militanții de pe teritoriul Israelului.

În același timp, autoritățile israeliene sugerează în mod constant că va avea loc o operațiune terestră împotriva Fîșiei Gaza. Declarațiile în acest sens vin atît din partea premierului, cît și a ministrului Apărării al țării.

Cu toate acestea, după cum notează experții, această operațiune nu este atît de simplă, deși logica politică ("la un atac de amploare trebuie să se răspundă și mai amplu") și tradiția ("întotdeauna răspundem lovitură pentru lovitură") împinge Israelul spre această opțiune. Mai ales că la putere se află "șoimul" Netanyahu, care începe deja să fie aspru criticat pe plan intern pentru că nu a pregătit țara să respingă un atac.

Prima problemă este Hezbollahul libanez din nord, care a declarat că va ataca Israelul dacă acesta invadează Fîșia Gaza. Presa israeliană se teme că gruparea ar putea deschide un al doilea front - mai ales că duelurile de artilerie au început deja la granița de nord.


Hezbollah este mult mai puternică din punct de vedere militar decît Hamas. Deși Hamas, așa cum s-a arătat ieri, a devenit un adversar destul de serios, iar după atacul asupra Israelului moralul său este la un nivel ridicat. Iar în cazul unei operațiuni terestre (pentru care, de altfel, Israelul va avea nevoie de ceva timp pentru a se pregăti), războiul din Fîșia Gaza s-ar putea să nu se încheie într-o zi sau două.

A doua problemă este cea a ostaticilor. Numărul lor exact nu este cunoscut. Dar atît palestinienii înșiși, cît și experții spun că aceștia pot fi folosiți ca scuturi umane împotriva armatei israeliene.

Israelul este conștient de această problemă și încearcă să-i elibereze pe ostatici prin medierea altor țări arabe - în special, a Egiptului, potrivit Wall Street Journal.

A treia problemă este că un război major care implică Israelul nu este favorabil aliaților săi occidentali. În primul rînd, Statele Unite. Acestea nu au suficiente resurse nici măcar pentru un ajutor militar pe scară largă pentru Ucraina.

Iar dacă vor trebui să ajute Israelul pe scară largă, problema lipsei de arme și muniții va deveni și mai acută. În plus, un război pe scară largă va consolida lumea arabă împotriva Israelului și a aliaților săi occidentali și va anula eforturile importante din punct de vedere strategic ale lui Biden de a normaliza relațiile cu Arabia Saudită și de a reduce prețul petrolului.

În prezent, Israelul continuă să lovească Fîșia Gaza. Dar, după cum subliniază experții, pînă acum au loc doar lansări de obuze - pe pămînt, însă, Israelul nu și-a eliberat încă propriul teritoriu. Și, de îndată ce o va face, se va pune problema dacă va efectua sau nu o operațiune terestră. Aceasta este întrebarea-cheie pentru viitorul apropiat.

0
2
0
5
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?