Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Prețurile mondiale la alimente sînt în scădere

3 noi. 2023,, 13:15   Externe
2064 0

Prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut cu 0,5% în octombrie 2023. Pe parcursul anului, prețurile au scăzut cu 10,9%.

Despre aceasta informează RBC-Ucraina cu referire la publicația Agenției ONU pentru Alimentație (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru o serie de produse alimentare comercializate pe piața mondială, în octombrie a fost de 120,6 puncte.


Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 1,0% față de luna precedentă. Prețul grîului a scăzut cu 1,9%, influențat de ofertele puternice din Statele Unite și de concurența puternică între exportatori.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 0,7% față de septembrie, deoarece prețurile mondiale mai mici la uleiul de palmier, datorate creșterilor sezoniere ale producției și cererii mai mici de importuri la nivel mondial, au mai mult decît compensat prețurile mai mari la uleiurile de soia, de floarea-soarelui și de rapiță. Prețul uleiului de soia a crescut datorită cererii puternice din partea sectorului biodiesel.


Indicele FAO al prețului zahărului a scăzut cu 2,2%, dar a rămas cu 46,6% peste nivelul din anul precedent. Scăderea din octombrie s-a datorat în principal producției puternice din Brazilia, deși îngrijorările legate de perspectivele de înăsprire a ofertei mondiale în anul următor au limitat scăderea.

Indicele FAO al prețurilor cărnii a scăzut cu 0,6%, deoarece cererea slabă de importuri, în special din Asia de Est, a dus la o scădere a prețurilor internaționale la carnea de porc, care a mai mult decît compensat creșterile marginale ale prețurilor la carnea de pasăre, de vită și de miel.

În contrast, indicele FAO al prețurilor produselor lactate a crescut cu 2,2% în octombrie, punînd capăt unui declin de nouă luni. Prețurile mondiale ale laptelui praf au crescut cel mai mult pe fondul creșterii cererii de importuri, atît pentru livrările pe termen scurt, cît și pe termen lung, precum și al unor incertitudini legate de impactul fenomenului meteorologic El Niño asupra viitoarei producții de lapte din Oceania.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?