Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Pentagonul afirmă că SUA nu sînt interesate de un conflict cu China

18 apr. 2023,, 15:30   Externe
2555 0

Un conflict între SUA și China nu este inevitabil, dar, deși Washingtonul nu este interesat de el, nu intenționează să stea cu mâinile în sân.

Aceasta a fost declarația făcută de subsecretarul american al apărării pentru afaceri politice, Colin Kohl, într-un interviu acordat revistei americane Foreign Policy.

"Conflictul cu China nu este o concluzie anticipată sau inevitabilă. Faptul că Beijingul reprezintă o provocare nu înseamnă că trebuie să ne implicăm într-un conflict care va fi devastator pentru toți cei implicați și va provoca daune inimaginabile economiei mondiale. În plus, ar fi un conflict între două puteri nucleare și nimeni nu dorește acest rezultat. Atunci nimeni nu ar trebui să contribuie la un astfel de rezultat", este convins el.

Kohl a menționat că ambițiile Chinei de a-și extinde sfera de influență militară și politică în regiunea Asia-Pacific și dincolo de aceasta "amenință interesele Statelor Unite, ale aliaților și partenerilor săi. În opinia sa, dacă Washingtonul nu acționează, "China își va extinde influența și puterea", ceea ce ar fi împotriva intereselor Statelor Unite. Cu toate acestea, Kohl a dat asigurări că Pentagonul va acționa "în mod responsabil".

"Nu intenționăm să schimbăm în mod unilateral status quo-ul. <...> Nu dorim un conflict cu China", a subliniat el.


Potrivit lui Kohl, Beijingul ar trebui să țină cont de faptul că o eventuală ciocnire armată în strâmtoarea Taiwan ar putea atrage aceeași reacție a lumii ca în cazul Ucrainei, nu și în cazul Hong Kong-ului, unde, ca răspuns la tulburări, lumea "doar a căscat și a mers mai departe".

"În cazul scenariului ucrainean, nu numai că riscați un conflict devastator care vă va slăbi în loc să vă întărească, care va aduna lumea împotriva voastră în loc să o dezbine. Nu numai că vă veți confrunta cu latura militară a ceea ce se întâmplă, ci și cu perspectiva izolării diplomatice, a pierderilor economice, a restricțiilor la export și așa mai departe." "Marea diferență dintre RPC și Rusia este că Beijingul nu va putea să-și realizeze ambițiile de măreție națională în următoarele decenii decât dacă se va integra în sistemul global", a conchis Kohl.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?