Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Odată cu încălzirea climei, instectele devind mai rezistente - cercetători

20 oct. 2023,, 00:30   Externe
2364 0

Viespile asiatice încă bîzîie atunci cînd frunzele încep să se îngălbenească, ţînţarii-tigru continuă să înţepe la începutul lunii octombrie, iar ploşniţele verzi invadează locuinţele: mai multe specii de insecte, perturbate de schimbările climatice, continuă să zboare în plină toamnă, informează AFP.

La fel ca la alte specii, ciclul de viaţă al insectelor este influenţat de evoluţia condiţiilor naturale. Temperaturi mai ridicate, o umiditate deficitară sau excedentară, o luminozitate mai tardivă sau precoce sînt suficiente pentru ca insectele să devină dezorientate, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Astfel, deşi perioada lor de activitate se întinde tradiţional din mai pînă în septembrie, multe dintre insecte sunt de acum active pînă la sfîrşitul lunii noiembrie.

Aşa se întîmplă şi în cazul viespilor asiatice. "În mod foarte clar, impactul climatic are o influenţă asupra persistenţei coloniilor. În această toamnă, întrucît este mai cald, viespea asiatică continuă să se dezvolte ca şi cum ar fi sezonul estival. Aşadar, asta înseamnă mai mulţi indivizi şi o populaţie prezentă pe teren", a explicat David Giron, director de cercetare în cadrul Centrului Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa şi director al Institutului de Cercetare în Biologia Insectelor (IRBI).

Un alt exemplu: ţînţarul-tigru: La început puţin adaptat la climatul Franţei metropolitane, acest dipter cu corpul negru şi cu dungi albe a invadat cea mai mare parte a ţării datorită încălzirii climei. Iar acum, întregul său ciclu de viaţă s-a adaptat la temperaturi care au crescut vertiginos, chiar şi în afara lunilor de vară.


Teoretic, aceşti ţînţari "petrec iarna sub formă de ouă şi, deci, atunci cînd condiţiile devin cele specifice toamnei, ţînţarii produc ouă de diapauză, adică ouă pregătite să reziste în timpul iernii", a explicat David Giron.

"Dar atît timp cît condiţiile sînt favorabile, ţînţarii continuă să se reproducă într-un ritm normal, fără să se pregătească pentru iarnă. Aşadar, ei produc noi generaţii. Şi de aceea vedem astăzi populaţii care rezistă mai mult timp", a adăugat cercetătorul francez.

Rezultatul constă în înţepături deosebit de neplăcute pentru oameni, dar, mai ales, riscul de a răspîndi cazuri de febră dengue şi de chikungunya, pentru care această specie reprezintă un vector de propagare.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?