Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Numărul solicitanților de azil în Moldova ar putea crește. Opinie

14 mar. 2022,, 12:00   Externe
2545 0

În curînd numărul solicitanților de azil în Moldova ar putea crește semnificativ.

O astfel de opinie a exprimat directorul Centrului de Drept al Avocaților, Oleg Palii vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md

Potrivit lui, statutul de refugiat trebuie solicitat la frontieră sau direct la Biroul Migrațiune și Azil.

"Dar dacă oamenii vin la noi, noi le vom explica totul și oricum îi vom trimite la Biroul Migrație și Azil din Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 124", a spus Oleg Palii.

El a menționat că din numărul de persoane din Ucraina care trec granița noastră, doar aproximativ 2 mii de persoane au depus pînă în prezent cereri de azil în Republica Moldova.


"Dar acest lucru nu înseamnă că această cifră nu va crește, inclusiv și dintre cei care se află deja pe teritoriul Republicii Moldova. Adică, poate că persoana nu a decis încă, nu știe încă dacă să aștepte aici sau să meargă mai departe. De aceea, această cifră ar putea crește semnificativ după un timp oarecare numai din contul celor care se află deja pe teritoriul Moldovei, ca să nu mai vorbim de cei care vin mereu în fiecare zi. Dar pentru Moldova și 2000 de cereri de azil depuse într-o săptămînă este o cifră fără precedent. Pe timp de pace aveam pînă la 100 de cereri de azil pe an, iar acum 2000 de cereri într-o săptămînă", a subliniat directorul Centrului de Drept al Avocaților.

În opinia sa, fluxul de refugiați din Ucraina în Moldova ar putea crește în curînd din cauza sosirii persoanelor care vor reuși să iară prin intermediul coridoarelor umanitare din localitățile situate în zona adevăratelor conflicte militare.

"Acum, fluxul de refugiați în Moldova din Ucraina nu scade. Deocamdată este doar în creștere. În același timp, astăzi și mâine la noi vor ajunge acei oameni care încearcă să plece din Mariupol, Mykolaiv și alte orașe prin coridoarele umanitare. De aceea nu astăzi-mîine vom avea oameni care vin direct din zona de conflict. Pentru că pînă acum am avut oameni care au reușit să se evacueze înainte de lupte sau, de exemplu, din regiunea Odessa, unde luptele încă nu au început și să dea Domnul să nu înceapă niciodată", a spus Oleg Palii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?