X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum să supui inamicul fără luptă

22 iul. 2022,, 21:15   Externe
2659 0

Odată cu progresul inteligenței artificiale, neuroștiinței și rețelelor sociale, strategii Armatei Populare Chineze de Eliberare (PLA) susțin că în viitor va fi posibil să se influențeze creierul inamicului pentru a influența direct comportamentul uman. Acest lucru creează o oportunitate de a supune inamicul fără luptă, fie prin mijloace tehnice sau informaționale.

Despre aceasta și multe altele se discută în articolul „Viitoarele războaie cognitive ale Chinei și lecțiile Ucrainei”, transmite Noi.md.

Autorii se întreabă: lecțiile războiului din Ucraina le vor vor schimba oare părerile asupra subiectului – și, astfel, le vor schimba planurile pentru posibile viitoare invazii ale Taiwanului?

Teoreticianul chinez descrie războiul cognitiv ca fiind folosirea opiniei publice, a mijloacelor psihologice și legale pentru a obține victoria. În conformitate cu afirmația lui Sun Tzu că cea mai înaltă perfecțiune este să spargeți rezistența inamicului fără a lupta.

China a crezut de mult timp că învingerea inamicului fără luptă fizică este strategia ideală. Regulile de muncă politică ale APEC, revizuite în 2003, au conturat cele „trei bătălii” care trebuie duse: lupta împotriva opiniei publice – internă și internațională; războiul psihologic pentru a șoca și demoraliza soldații și civilii inamici și războiul legal pentru a obține sprijin internațional prin dreptul internațional și intern. Astfel, toate cele trei bătălii sînt strîns legate de războiul cognitiv.


Lupta într-un mediu cognitiv afectează direct emoțiile, motivele, judecățile, acțiunile și chiar controlează creierul adversarului. Creierul poate deveni principalul cîmp de luptă al războaielor viitoare. Capacitatea de a controla creierul este cheia de combatere în cele mai importante zone cognitive ale unui viitor război.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?