X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Cum este sărbătorit în China Festivalul Lunii, care marchează mijlocul toamnei

29 sep. 2023,, 18:15   Externe
2776 0

În China, după tradiție, a fost sărbătorit pe scară largă, vesel și frumos Festivalul Lunii, care se mai numește și Festivalul Lunar, Sărbătoarea Mijlocului Toamnei și este a doua cea mai mare sărbătoare după Anul Nou Chinezesc.

Festivalul lunar chinezesc, care se pronunță în chineză Zhong Qiu Jie și se traduce mot a mot ca "Festivalul Mijlocului Toamnei" (sau "mid-autumn day"), este sărbătorit de 3 mii de ani, ca orice sărbătoare cu o istorie bogată.

O legendă spune că zeița Lunii era soția unui arcaș legendar care a primit ordin să doboare nouă sori de pe cer, lăsînd unul singur. După ce a îndeplinit această sarcină, el a primit drept recompensă elixirul nemuririi. Dar soția sa a găsit acest elixir și l-a băut, după care a zburat pe Lună, unde trăiește și acum. Și în ziua ”Mijlocului toamnei”, ei se întîlnesc.

Luna este un element foarte important pentru chinezi, care o văd drept un simbol al reunirii familiei. Se crede că oamenii obișnuia să admire Luna încă din timpul dinastiei Tang (618-907). Deoarece în a cincisprezecea zi a celei de-a opta luni lunare Luna este mai deosebit de strălucitoare, rotundă și frumoasă decît în restul anului, această dată a fost aleasă pentru a sărbători Festivalul Lunii.

Festivalul Lunii din acest an a avut loc pe 29 septembrie.


Potrivit martorilor oculari, sărbătoarea magnifică și plină de culoare, cunoscută sub numele de Festivalul Lunii sau Mijlocul Toamnei, a luminat cerul Chinei în această frumoasă seară de toamnă. Luna se afla la apogeul strălucirii sale, luminînd cerul nocturn cu raze aurii.

Mii de familii și prieteni s-au adunat pentru a sărbători această zi, făcînd schimb de cadouri, mîncînd turte dulci și fructe colorate.

"Mijlocul Toamnei" în China s-a dovedit a fi nu doar un moment de recunoștință și de comunicare, ci și o sărbătoare a tradiției, culturii și respectului pentru trecut.

Festivalul Lunii este unul dintre cele mai importante sărbători de familie în cultura chineză, asociat cu recoltarea și sosirea mijlocului toamnei, conform calendarului lunar. Simbolul principal al acestei sărbători este prăjitura de lună.

Luna Plină simbolizează reuniunea tuturor oamenilor pentru a-și aminti de țara natală, pentru a-și arăta dragostea față de cei dragi și pentru a-și exprima speranța pentru recolta viitoare și fericire.

Activitățile comune pentru această zi sînt distracțiile festive și consumul de prăjituri de lună, pe care oamenii le împart cu familia și prietenii. Chinezii o sărbătoresc adunîndu-se într-un cerc familial restrîns (și nu pre restrîns), admirînd luna, aprinzînd în parcuri și lansînd pe rîuri felinare de hîrtie, mîncînd prăjituri de lună și făcînd schimb de cadouri.
Chinezii spun că în această sărbătoare pot să se bucure de o frumoasă lună plină, care cade în cea mai senină noapte a anului în curs. Luna plină în China simbolizează reuniunea părților care formează un cerc complet (un element foarte important în feng shui, semnificînd armonia și interdependența).

Rotunjimea prăjiturilor de lună simbolizează împlinirea și reuniunea, unitatea familiei. Adesea, membrii aceleiași familii se servesc reciproc cu prăjituri de lună sau chiar împart o prăjitură între ei. Cu toate acestea, în diferite regiuni prăjiturile se prepară cu diferite umpluturi. De exemplu, în Hong Kong, puteți savura o delicioasă prăjitură de lună cu "o coajă de gheață" și pastă de fasole roșie. În nordul Chinei, în calitate de umplutură se obișnuiește să se folosească un sotiment de nuci. Prăjiturile de lună mai pot fi umplute și cu pastă de semințe de lotus, șuncă și nuci sau cremă de ouă.

Este de remarcat faptul că prăjitura de lună a fost înscrisă în Cartea Recordurilor Guinness în 2007, unde se precizează că cea mai mare prăjitură de lună a fost creată în China, cu un diametru de 8,15 metri, o grosime de 20 de centimetri și o greutate totală de 12,98 de tone, care a fost savurată de 110.000 de persoane. De atunci, nimeni nu a reușit să doboare acest record.

1
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?