X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Criza refugiaților: Autoritățile publice locale au primit 35 milioane de lei

31 mar. 2022,, 14:52   Externe
2550 0

35 de milioane de lei au fost alocate autorităților publice locale pentru gestionarea crizei refugiaților. Cea mai mare parte dintre aceste fonduri urmează să fie cheltuită pentru salariile angajaților și pentru achitarea facturilor centrelor de cazare temporară.

O spune prim-ministra Natalia Gavrilița. Potrivit șefei Guvernului, o mare parte dintre ucrainenii care au venit în Republica Moldova de la începutul războiului, au plecat spre statele europene, totuși pe teritoriul țării sînt, în continuare, peste 98 de mii de refugiați, transmite Noi.md cu referire la Realitatea.md.

Prim-ministra Natalia Gavrilița spune că în contextual războiului din Ucraina, Republica Moldova gestionează cel mai mare număr de refugiați înregistrat în istoria țării. Gavrilița spune că statul n-ar fi făcut față fluxului enorm de oameni, dacă n-ar fi existat o mobilizare exemplară din partea societății.

„Acest război absurd aduce pierderi mari, în primul rînd, de vieți omenești. În al doilea rînd, vedem acest flux mare de refugiați. Oamenii au fost nevoiți să-și ia puținul pe care-l pot duce și să ia calea pribegiei. Am avut un val mai mare de refugiați, unii au plecat în țările Uniunii Europene, dar avem 98 de mii de oameni care au rămas aici. Mulți dintre ei se află în familii sau stau aici pe cont propriu și deja se termină sursele pe care le au. Cu cît mai mult timp trece, cu atît devine mai greu, de aceea Guvernul lucrează cu organizațiile internaționale ca să se miște mai repede programele de asistență”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița la Radio Moldova.

În același timp, Gavrilița spune că gestionarea crizei refugiaților presupune costuri directe pentru bugetul de stat. Guvernul mizează pe sprijinul partenerilor externi, care au promis asistență și folosește din resursele acumulate pe contul de donații deschis de către Ministerul Finanțelor.


„Acum sarcina este să monitorizăm organizațiile care au primit donații din partea țărilor donatoare și să ne asigurăm că programele anunțate să fie implementate cît mai repede. Deocamdată doar 2-3 mii de oameni au primit ajutor. Guvernul are costuri ce vizează lucrul pe ture a funcționarilor publici, care primesc sporuri pentru munca de noapte. Avem costuri mărite pentru combustibil, avem costuri de susținere a centrelor de cazare. Astăzi, 31 martie, avem în contul de donații al Ministerului Finanțelor avem 58 de milioane de lei. 35 de milioane de lei au fost alocate, inclusiv, către primării. Dar doar 300 de mii au fost executate pînă acum. Asta înseamnă că plățile pentru salarii, facturile de încălzire vor fi plătite acum, la sfîrșitul lunii”, a mai spus șefa Executivului la Radio Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?