Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Columbia încearcă să recupereze comori de miliarde de dolari din „Sfîntul Graal al epavelor”

29 dec. 2023,, 00:30   Externe
2158 0

Guvernul columbian a anunțat că va încerca să aducă la suprafață obiecte de pe galionul San José, naufragiat în 1708, despre care se crede că ar conține mărfuri în valoare de miliarde de dolari, relatează The Guardian.

Epava veche de 300 de ani, numită adesea „Sfîntul Graal al epavelor”, este considerată atît o comoară arheologică, cît și economică. Ministrul Culturii din Columbia, Juan David Correa, a spus că primele încercări vor fi făcute între aprilie și mai 2024, în funcție de condițiile meteo din Caraibe. Correa a promis că va fi o expediție științifică, transmite Digi24.

„Aceasta este o epavă arheologică, nu o comoară”, a spus Correa după o întîlnire cu președintele Gustavo Petro.

„Aceasta este o oportunitate pentru noi de a deveni o țară aflată în fruntea cercetării arheologice subacvatice”, a adăugat el. Dar se crede că nava conține 11 milioane de monede de aur și argint, smaralde și alte mărfuri prețioase din coloniile controlate de Spania, care ar putea valora miliarde de dolari dacă ar fi recuperate. Correa a spus că materialul extras din epavă, probabil cu ambarcațiuni robotizate sau submersibile, va fi dus la bordul unei nave marine pentru analiză.

Pe baza rezultatelor, ar putea fi programată o a doua operațiune. Galionul San José s-a scufundat într-o luptă cu navele britanice în urmă cu mai bine de 300 de ani. A fost localizat în 2015, dar după aceea a o urmat o serie de dispute juridice și diplomatice. În 2018, guvernul Columbiei a abandonat planurile de a excava epava, pe fondul unor dispute cu o firmă privată care revendică unele drepturi de recuperare, pe baza unui acord din anii 1980 cu guvernul columbian.


În 2018, agenția culturală a Națiunilor Unite a cerut Columbiei să nu exploateze comercial epava. Un organism de experți UNESCO care protejează patrimoniul cultural subacvatic a trimis o scrisoare Columbiei în care își exprimă îngrijorarea că recuperarea comorii pentru vînzare, mai degrabă decît pentru valoarea sa istorică, „ar cauza pierderea irecuperabilă a unui patrimoniu semnificativ”.

„Permiterea exploatării comerciale a patrimoniului cultural al Columbiei contravine standardelor științifice și principiilor etice internaționale, așa cum sînt prevăzute în special în Convenția UNESCO privind patrimoniul cultural subacvatic”, se arată în scrisoare.

Columbia nu a semnat Convenția ONU privind dreptul mării, care ar supune-o standardelor internaționale și i-ar cere să informeze UNESCO despre planurile sale pentru epavă. Epava a fost descoperită în urmă cu trei ani, cu ajutorul unei echipe internaționale de experți și vehicule subacvatice autonome, iar locația sa exactă este un secret de stat. Nava s-a scufundat undeva în zona largă de lîngă peninsula Baru din Columbia, la sud de Cartagena, în Marea Caraibilor.

Nava a făcut obiectul unei bătălii legale în SUA, Columbia și Spania asupra entității care deține drepturile asupra comorii scufundate. San José, un galion cu trei etaje, avea o lungime de 45 de metri era și înarmat cu 64 de tunuri.

Columbia a spus că cercetătorii au găsit tunuri de bronz care sînt în stare bună, împreună cu vaze de ceramică și porțelan și arme personale. Cercetătorii spun că specificațiile tunurilor nu lasă nicio îndoială că este vorba despre epava galionului San José.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?