X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

China a publicat conceptul inițiativei de securitate globală

21 feb. 2023,, 12:45   Externe
2339 0

China a publicat marți conceptul inițiativei globale de securitate. Textul a fost distribuit de agenția de știri Xinhua.

După cum se menționează în document, menținerea păcii și securității în întreaga lume și promovarea dezvoltării și prosperității globale ar trebui să fie aspirația întregii comunități internaționale.

Se remarcă faptul că inițiativa vizează eliminarea problemelor fundamentale ale conflictelor internaționale, îmbunătățirea guvernanței în domeniul securității globale, încurajarea eforturilor internaționale comune pentru a asigura o mai mare stabilitate și certitudine într-o epocă instabilă și în schimbare, pentru a promova o pace durabilă și dezvoltare globală.

În aprilie 2022, președintele Chinei Xi Jinping, vorbind la deschiderea Forumului Asiatic de la Boao, a prezentat inițiativa în domeniul securității globale.

Conceptul publicat marți conține șase principii cheie ale securității globale. În plus, China a identificat 20 de domenii prioritare pentru cooperarea internațională în domeniul securității globale.

Primul principiu presupune necesitatea de a adera la viziunea securității comune, cuprinzătoare, și durabile, în special, de a respecta și garanta securitatea fiecărei țări, de a promova cooperarea, de a asigura securitatea prin dialog politic și negocieri pașnice.

În al doilea rînd, este necesar de păstrat angajamentul privind respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor. În document se spune că toate țările - mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace - sînt membre egale ale comunității internaționale. Este necesar să le respectăm suveranitatea și dreptul de a-și alege propriul sistem social și calea de dezvoltare. Implicarea în treburile lor interne este inacceptabilă.

În al treilea rînd, este necesar de respectat scopurile și principiile Cartei ONU. China îndeamnă toate țările să adere la o abordare multilaterală, să apere sistemul internațional cu rolul central al ONU. Documentul mai precizează că mentalitatea Războiului Rece, unilateralismul, confruntarea între blocuri și hegemonia contravin Cartei ONU și ar trebui respinse.
Al patrulea principiu este atitudinea serioasă față de îngrijorările legitime de securitate ale tuturor țărilor. Se subliniază că securitatea unei țări nu ar trebui asigurată în detrimentul securității altora. Orice țară, care tinde spre asigurarea propriei securități, ar trebui să țină seama de îngrijorările rezonabile de securitate ale altor țări.

În al cincilea rînd, este necesară menținerea angajamentului față de soluționarea pașnică a neînțelegerilor și disputelor dintre țări prin dialog și consultări. După cum este indicat, războiul și sancțiunile nu sînt soluții fundamentale în cazul disputelor. Comunitatea internațională ar trebui să sprijine toate eforturile care contribuie la soluționarea pașnică a crizelor și să încurajeze părțile aflate în conflict să consolideze încrederea, să soluționeze disputele și să consolideze securitatea prin dialog.

Al șaselea principiu este menținerea securității atît în direcțiile tradiționale, cît și în cele netradiționale. Se subliniază faptul că în lumea modernă, amenințările tradiționale și netradiționale la adresa securității au devenit în mare măsură interdependente. China îndeamnă toate țările să lucreze împreună pentru a rezolva disputele regionale și problemele globale, cum ar fi terorismul, schimbările climatice, securitatea cibernetică și biologică.

21
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?