X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Cea mai sănătoasă legumă gătită, pe care ar trebui să o consumi zilnic

30 mar. 2018,, 02:30   Externe
613 0

Tomatele sau pătlăgelele sînt unele din cele mai importante legume din alimentația omului, care pot fi consumate în stare proaspătă sau că ingredient în diferite feluri de mîncare. Acestea sînt printre legumele cel mai des consumate, după cartofi.

Gustoase și aproape indispensabile din bucătărie, pătlăgelele aduc multe beneficii sănătății.

Roșia este apreciată datorită gustului ei dar și avantajelor pe care le oferă sănătății. Deși pot fi consumate tot timpul anului, datorită culturilor din seră, valoarea lor nutritivă este mai ridicată și gustul este mai intens atunci cînd sînt cultivate în grădini, la soare, în lunile de vară (iunie pînă în septembrie).

De ce să consumi pătlăgele zilnic

Nu mai puţin de 90% din conţinutul roşiei este apă biologică, uşor asimilabilă de către organismul uman, care alcătuieşte suportul ideal pentru administrarea colecţiei de vitamine, minerale, enzime şi alte substanţe active ale tomatelor.


Dintre vitaminele conţi­nute de roşii, cele mai importante sînt vitamina A (importantă pentru ochi şi pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 – protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular, sistemului nervos şi endocrin), vitamina E (vitamina tinereţii şi a fertilităţii) şi vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sîngelui).

Apoi, roşiile conţin cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, aceştia din urmă avînd un rol important pentru sistemul digestiv.

Roşiile conţin și licopină, un pigment care dă culoarea specifică tomatelor şi care are un efect antioxidant mai puternic decît celebra vitamină C, protejînd eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburările de metabolism, de diferitele intoxicaţii (inclusiv cu tutun). Studiile au demonstrat că prin tratare termică roşia îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35%.

Pentru a beneficia de proprietățile lor, se recomandă să se consume săptămînal 7 porții de preparate derivate din pătlăgele (o porție = un pahar de suc de tomate de 250 ml sau 125 ml pentru alte feluri de mîncare). pătlăgelele sînt folosite mai ales în preparatele dietei meteraneene și în bucătăria spaniolă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?