Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Ce conțin de fapt conservele de pește din magazine

3 mar. 2023,, 00:00   Externe
5008 0

Peștele este o sursă de proteine, de micronutrienți și de acizi grași esențiali, un înlocuitor excelent pentru carnea roșie. Dar de unde știi că beneficiezi de peștele sănătos, fără aditivi nedoriți ? În timp ce conservele de pește asigură o masă rapidă și ușoară, unele pot conține adesea o mulțime de substanțe chimice nesănătoase. În rîndurile următoare vei afla cît de sănătos este să consumi pește la conservă.

Știm cu toții care sînt beneficiile consumului de pește, mai ales de cel pește gras cum ar fi somon, ton, sardine, macrou sau hering. Avantajul peștelui la conservă este în primul rînd costul scăzut, față de costul unui pește proaspăt, de exemplu față de prețul somonului sau al tonului. Atunci cînd cumpărăm o conservă de pește este recomandat să luăm în considerare cîteva aspecte care ne pot afecta sănătatea:

Bisfenol A (BPA) este o substanță chimică toxică care este folosită pentru preveni oxidarea sau rugina de pe cutiile metalice de conserve. Cutiile metalice de conserve sînt căptușite cu un strat subțire de material plastic, care conține BPA. Studiile au arătat că BPA se transferă din stratul de material plastic, în produsul conservat, ulterior fiind ingerat în organism. Căutați conserve pe care scrie ”fără BPA”, pe etichetă.

Prin modul de conservare, din punct de vedere nutrițional peștele nu pierde din proprietățile nutritive, este echivalent cu un elementele nutritive ale unui pește proaspăt. Adaosurile de aditivi, coloranți și conservanți se găsesc la conservele de pește cu sos tomat sau diverse sosuri de maioneză. sînt recomandate conservele de pește ”în suc propriu” sau ”în ulei”.

În urma analizei pe mai multe tipuri de conserve de pește, specialiștii au găsit la unele conserve, aditivi care pot afecta sănătatea ( colorant E129) dar și o serie de aditivi care pot prezenta efecte diverse dacă este depășită doza zilnică de consum ( glutamat monosodic E621, acid citric E330, guma guar E412, guma xanthan E415).


Conținutul ridicat de conservant, cum este clorura de sodiu ( sarea) și zahăr, sînt alte ingrediente de care să ții cont atunci cînd alegi conserva de pește dorită. Conservele de pește , în general, conțin o cantitate mare de sare, iar cele cu sosuri, conțin și zahăr. Pe etichetă, de obicei, ingredientele sînt notate în ordinea descrescătoare ponderii din conținutul produsului. Deci, dacă sarea sau zahărul sînt trecute în primele trei ingrediente, înseamnă că cele două sînt prezente în cantitate mare.

Clostridium botulinum este o bacterie rezistentă la temperaturi mari, capabilă să se dezvolte și să producă o toxină foarte puternică, mai ales în conservele de pește. sînt supuse riscului, conservele de pește care nu au trecut prin toate etapele tehnologice adecvate conservării peștelui. Această boală gravă, din fericire rară, este cauzată de substanțele toxice ale acestei bacterii și poate provoca paralizie și, în cele mai grave cazuri, moartea. Din acest motiv, să nu consumați niciodată produse din conserve care prezintă zgîrieturi, rugină, etichete rupte sau conservele sînt umflate. Și cu atît mai puțin, odată deschise, dacă produsul prezintă bule sau un miros urît.

Conservele de pește sînt gustoase și sănătoase, cumpărate conștient de la producători autorizați, care îndeplinesc cerințele siguranță alimentară.

10
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?