Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Axa de rotație a Pămîntului s-a înclinat din cauza oamenilor

27 iun. 2023,, 10:45   Externe
2901 0

Oamenii au extras atît de multă apă din rezervele subterane, încît acest lucru a afectat axa Pămîntului, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

Apele subterane furnizează apă potabilă pentru oameni și animale și ajută la irigarea culturilor în perioade fără ploi.

Cu toate acestea, noul studiu arată că extracția continuă a apelor subterane pe parcursul a mai mult de un deceniu a schimbat axa pe care se rotește planeta noastră, înclinînd-o spre est cu o rată de aproximativ 4,3 centimetri pe an.

Această schimbare este chiar vizibilă pe suprafața Pămîntului, deoarece contribuie la creșterea nivelului mării la nivel global, au explicat cercetătorii în studiul publicat pe 15 iunie în revista Geophysical Research Letters. „Polul de rotație al Pămîntului se schimbă foarte mult”, a spus autorul principal al studiului, Ki-Weon Seo, profesor la departamentul de educație în știința Pămîntului de la Universitatea Națională din Seul. „Studiul nostru arată că, printre cauzele legate de schimbarea climei, redistribuirea apei subterane are cel mai mare impact asupra mișcării polului de rotație”, a spus el. Pămîntul se învîrte pe o axă nord-sud cu o viteză de aproximativ 1.600 de kilometri pe oră, chiar dacă noi nu simțim acest lucru.

Schimbarea anotimpurilor este legată de unghiul axei de rotație a planetei și, de-a lungul timpului geologic, o axă care se schimbă ar putea afecta clima la scară globală, a spus Surendra Adhikari, cercetător la Jet Propulsion Laboratory de la NASA.


Adhikari nu a fost implicat în studiu. Interiorul Pămîntului este format din straturi de rocă și magmă care înconjoară un nucleu dens și fierbinte. Dar în stratul stîncos, cel mai apropiat de suprafață, există și cantități mari de apă. Se estimează că rezervoarele subterane cunoscute sub numele de acvifere conțin de peste 1.000 de ori mai multă apă decît toate rîurile și lacurile de suprafață din lume. Între 1993 și 2010, perioada examinată în studiu, oamenii au extras peste 2.150 de gigatone de apă subterană, mai ales în vestul Americii de Nord și nord-vestul Indiei, conform estimărilor publicate în 2010. Dacă această cantitate ar fi fost turnată în ocean, ar fi ridicat nivelul mării la nivel global cu aproximativ 6 milimetri. În 2016, o altă echipă de cercetători a descoperit că înclinarea axei de rotație a Pămîntului între 2003 și 2015 ar putea fi legată de modificările masei ghețarilor și a straturilor de gheață, precum și de rezervele planetei de apă lichidă terestră.

De fapt, orice schimbare de masă pe Pămînt, inclusiv presiunea atmosferică, poate afecta axa de rotație, a spus Seo. Dar schimbările de axă cauzate de schimbările presiunii atmosferice sînt periodice, ceea ce înseamnă că polul de rotație se înclină și apoi revine la poziția sa anterioară, a explicat Seo. Cercetătorul și colegii săi au vrut să vadă se se întîmplă cu schimbările pe termen lung ale axei - în special, cum a contribuit apa subterană la acest fenomen, care nu fusese luată în calcul în cercetările anterioare

. În perioada studiată, redistribuirea apelor subterane a înclinat axa de rotație a Pămîntului spre est cu peste 78,7 centimetri în aproape două decenii, potrivit modelelor. Cel mai notabil factor al variațiilor pe termen lung ale axei de rotație era deja cunoscut. Este vorba despre fluxul mantalei - mișcarea rocii topite în stratul dintre scoarța Pămîntului și nucleul exterior. Noua modelare dezvăluie că extracția apei subterane este al doilea cel mai important factor, a spus Seo, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?