X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Au devenit cunoscute cele patru direcții principale ale negocierilor între Rusia și Ucraina

4 apr. 2022,, 15:15   Externe
3086 0

Negocierile între Rusia și Ucraina privind de-escaladarea conflictului din Donbass sînt împărțite în patru direcții. Despre acest lucru a anunțat Vedomosti cu referire la surse care cunosc date despre discuție și apropiate Kremlinului.

Potrivit interlocutorilor publicației, prima direcție se referă la statutul nealiniat al Ucrainei—părțile discută dacă țara ar trebui să rămînă neutră sau dacă poate adera la NATO. Sursele menționează că nu există nici un acord cu privire la problema garanțiilor statutului nealiniat. Partea ucraineană dorește garanții care să semene cu cel de-al cincilea articol al Tratatului NATO - și i s-a promis asistență militară directă în caz de amenințare.

Al doilea moment al negocierilor se referă la problema demilitarizării. Ucraina, potrivit interlocutorilor publicației, insistă asupra menținerii numărului actual de trupe, dar partea rusă consideră că ar trebui să fie de cîteva ori mai puține și să nu aibă unele sisteme cu rază lungă de acțiune. Directorul General al Consiliului rus pentru Afaceri Internaționale, Andrei Kortunov, a precizat că Moscova consideră că numărul militarilor în armata ucraineană nu trebuie să depășească 50 de mii de oameni. Kievul propune ca model exemplul Finlandei — de estimat numărul militarilor acestei țări și de făcut o corelație ținînd cont de numărul populației sale. În Finlanda în 2020 erau 21.500 de soldați pentru 5,5 milioane de oameni, iar în Ucraina locuiesc peste 42 de milioane de oameni.

Un alt subiect al negocierilor este structura politică a Ucrainei, spun sursele. Potrivit lui Kortunov, cu privire la această problemă există dezacorduri, deoarece Rusia va insista asupra eliminării grupurilor politice de dreapta. "Dar anume aceste grupări oferă Rusiei cea mai mare rezistență și sînt active în spațiul public din Ucraina", a spus el.

A patra direcție este numită cea mai complicată problemă a negocierilor — este vorba despre granițele Ucrainei. Potrivit interlocutorului Vedomosti, nu există semne de compromis în acest sens. Moscova insistă asupra faptului că Crimeea este a Rusiei, iar acest statut nu se discută, la fel ca și recunoașterea independenței Donbassului. Partea ucraineană cere Rusiei să retragă trupele la pozițiile din 23 februarie.


Ultimele negocieri ruso-ucrainene au avut loc pe 29 martie la Palatul Dolmabahce din Istanbul. Întîlnirea a început cu o discuție tete-a-tete între șeful delegației ruse, asistentul președintelui țării, Vladimir Medinski și președintele fracțiunii "Slujitorul Poporului" din Rada Supremă, David Arahamia. La încheierea negocierilor, părțile au anunțat progrese în unele probleme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?