X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Apelul Chinei către SUA

22 mai. 18:45   Externe
2176 0

China îndeamnă Statele Unite să-și îndeplinească cu fidelitate angajamentul de a nu folosi Taiwanul ca instrument pentru a limita China și de a opri erodarea și diluarea principiului unei singure Chine.

Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin.

Diplomatul chinez a făcut aceste remarci la un briefing ordinar pentru reporteri, răspunzînd la o întrebare despre „felicitarile” secretarului de stat american Antony Blinken noului director executiv al Taiwanului la preluarea mandatului.

Wang Wenbin a subliniat că acțiunile Statelor Unite încalcă grav Principiul singură Chină și cele trei comunicate comune sino-americane și, de asemenea, contrazic angajamentul său politic de a menține exclusiv relații culturale, comerciale și alte relații neoficiale cu regiunea Taiwan. Acest lucru trimite un semnal greșit serios forțelor separatiste care caută „independența Taiwanului”. Potrivit purtătorului de cuvînt oficial, China condamnă ferm și se opune ferm unor astfel de acțiuni și a făcut, de asemenea, atenționări serioase în partea SUA în acest sens.

Există o singură China în lume, Taiwanul este parte integrantă a teritoriului chinez, a subliniat Wang Wenbin, adăugînd că problema Taiwanului este principalul interes fundamental al Chinei și reprezintă prima „linie roșie” în relațiile chino-americane care nu poate trecută.


"China se opune ferm oricărei forme de contact oficial între Statele Unite şi Taiwan. Condamnăm ferm orice amestec în afacerile Taiwanului prin orice mijloace sau sub orice pretext", a spus purtătorul de cuvînt.

El a spus că China îndeamnă partea americană să-și corecteze imediat greșelile, să-și îndeplinească promisiunea președintelui Joseph Biden de a nu sprijini „independența Taiwanului”, „două Chine” sau „o China, un Taiwan” și să nu folosească Taiwanul ca instrument pentru a limita China, să nu mai erodeze și dilueze principiul unei singure Chine, să renunțe la orice formă de îngăduire și sprijinire a forțelor separatiste care caută „independența Taiwanului” și să înceteze să submineze pacea și stabilitatea în strîmtoarea Taiwan.

Căutarea „independenței Taiwanului”, a continuat Wang, este un impas și oricine acceptă și sprijină această căutare va eșua. Nicio intervenție externă nu poate opri tendința istorică a Chinei către reunificare. Orice încercare de a contesta principiul unei singure Chine și de a pune în pericol suveranitatea națională și integritatea teritorială a Chinei vor fi întîmpinate cu un răspuns ferm din partea chineză, a adăugat diplomatul.

8
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?