Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Un copil de 12 ani a venit la Institutul Mamei și Copilului pentru un simplu control, dar a fost adus acasă în sicriu

4 sep. 2018,, 13:42  
10070 0

Venise la spital pentru un control de rutină, dar totul a luat o altă întorsătură în momentul în care a început să vadă dublu, să vomite și să aibă amețeli.

Este vorba de un copil de 12 ani din Chișinău, care suferea de pancreatită acută și s-a adresat medicilor de la Institutul Mamei și Copilului pentru o consultație.

Marius și familia sa locuiau în Germania, dar s-au întors recent în țară pentru a fi prezenți la nunta fratelui mai mare, care urma să aibă loc pe 7 septembrie. Deși suferea de pancreatită acută, băiatul a mîncat cartofi prăjiți, care i-au provocat voma. De aceea, părinții au decis să se adreseze medicului Ion Mihu de la Institutul Mamei și Copilului, cel care îl monitoriza de mai mult timp.

Der această dată, doctorul habilitat în medicină i-a prescris 3 zile perfuzii și i-au fost prelevate analize care au indicat că organele sînt în regulă. Totuși, tatăl lui Marius susține că după perfuzii, starea de sănătate a fiului său a început să se agraveze.

„Sîmbătă l-am adus acasă, l-am hrănit, dar a vomitat. Avea amețeli. Mi-a zis: „Tată, eu văd dublu”. I-am telefonat lui Mihu. Acesta mi-a zis să-i dau jumătate de pastilă de Diazepam, să se odihnească și totul va fi bine. Așa am și făcut”, a declarat părintele pentru crimemoldova.com.


Văzînd că starea băiatului se agravează, părintele l-a adus din nou la spital. Inițial, s-a decis ca Marius să fie internat în secția gastroenterologie, dar asistenta de serviciu a spus că medicii lipsesc. Apoi un medic din secția de internare s-a dat cu părerea că ar fi nevoie de o intervenție chirurgicală. După mai bine de patru ore de chin, Marius a fost internat în secția de reanimare, iar la 26 august, Marius a intrat în comă și nu și-a mai revenit.

Părintele a mai povestit că asistentele continuau să-i administreze perfuzii, iar Marius se umfla. Tatăl a cerut să fie întreruptă picurarea, dar a fost refuzat pentru că „așa a indicat medicul”. Bărbatul ar fi rugat în repetate rînduri să-i permită să-și ducă fiul în Germania sau Romînia, dar la fel i s-a refuzat, pentru că, în primul rînd, Marius era în stare critică, iar în al doilea rînd, pentru că „la noi tot sînt aparate”.

Deși toate serviciile spitalicești pentru copii sînt asigurate de stat, părintele a fost pus în situația să achite peste 5000 de lei unei clinici private pentru analize. Menționăm că Centrul Național de Asigurări în Medicină are contracte cu clinici și centre private de analize și diagnosticare.

Rezultatul analizelor a fost unul alarmant. Concentrația de amoniac în sînge depășea de sute de ori limitele normale, nivelul de glucoză era de cinci ori mai înalt, iar rezultatele analizei de urină au arătat că rinichii nu mai funcționau. Și rezultatele din Romînia arătau o concentrație peste normă a aminoacizilor.

În noaptea de 29 august, aproximativ la ora 03:00, Marius a decedat.

„Din ochi, nas, guriță îi curgea sînge, era umflat peste măsură. Doar inima îi mai bătea. Am auzit cum i s-a oprit inima”, povestește tatăl îndurerat.

Potrivit certificatului eliberat de Centrul de medicină legală din Chișinău, decesul a parvenit în urma unui „stop cardiac de etimologie necunoscută”. Medicul legist a dat asigurări că aceasta este o concluzie prealabilă, iar peste trei săptămîni va prezenta un raport privind cauza decesului. Preliminar, medicii susțin că băiatul ar fi decedat din cauza leucinozei, o boală genetică foarte rară, pe care Marius ar fi moștenit-o de la cineva din rude și că băiatul ar fi suferit de autism.

La morgă, tatăl copilului a avut de înfruntat încă un șoc. Angajații de acolo au refuzat să-i elibereze certificatul de deces al fiului pentru că bărbatul nu are viză de reședință în capitală. În final, documentul a fost eliberat mamei lui Marius, care are viză de reședință în Chișinău.

Medicul Ion Mihu, care în această perioadă fusese plecat în Romînia, se arată nedumerit de agravarea situației.

„Nu înțeleg ce s-a întîmplat. Îl cunosc demult pe Marius. Copilul era bine. Îmi pare rău că m-am dus. Fetele din secție mi-au spus la telefon că băiatul este bine”.

Părintele i-ar fi cerut socoteală și medicului care a monitorizat starea băiatului înainte de deces, dar acesta s-a arătat încrezut că întîmplarea nu va fi investigată.

„Aici toți sîntem frați și surori și nu vei demonstra nimic!”, a menționat medicul.

Vom reveni cu o reacție a Institutul Mamei și Copilului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?