Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Șeful Moldovagaz: "Moldova are nevoie de contracte profitabile de lungă durată pentru aprovizionarea cu resurse energetice"

4 iul. 2023,, 13:30   Economie
3857 0

Moldova trebuie să negocieze contracte de lungă durată pentru furnizarea de resurse energetice pentru a obține acces sigur la energie la un preț confortabil și stabil, ceea ce va ajuta la atragerea de noi investitori în țară.

Această opinie a fost exprimată de Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz SA, pe pagina sa din rețeaua socială, împărtășind opinia sa cu privire la prețul energiei și eficiența energetică, relatează Noi.md

El a menționat că în perspectiva apropiată RM inevitabil va fi importator de resurse energetice. În cazul în care va reuși să determine industrializarea economiei, consumul de energie va crește. În același timp, costul energiei afectează nu doar consumatorii casnici, dar și competitivitatea producătorilor.
Prin urmare, pentru a reduce impactul costului energiei asupra nivelului de bunăstare al oamenilor, și pentru a nu compromite competitivitatea producătorilor noștri pe piața internă și pe cea externă - va fi nevoie să fim mai buni în negocieri. Va trebui de identificat parteneriate și de negociat contracte de lungă durată.

Vadim Ceban a subliniat că businessul are o nevoie specială de predictibilitate. Cu cît va fi mai mare încrederea investitorului că va avea acces sigur la energie, la un preț confortabil și stabil, cu atît mai mari vor fi investițiile.

Potrivit lui, în perioada următoare vor cîștiga competiția de atragere a investițiilor țările care vor oferi acces sigur la energie la prețuri confortabile cu stabilitate lungă. Aceste țări vor fi alese de oameni ca loc de viață, pentru construcția familiei și a carierei.


În ceea ce privește eficiența energetică, șeful Moldovagaz a menționat că în Republica Moldova există un potențial enorm de eficientizare a consumului de energie și realizarea acestui potențial va determina creșterea nivelului de viață și a bunăstării sociale, precum și competitivitatea economiei naționale.

Proiectele de eficiență energetică cer investiții, pe care autoritățile nu și le pot permite. Vadim Ceban consideră că trebuie regîndit modelul de cooperare între sectorul public și cel privat în sensul responsabilizării sectorului public, pentru a preveni abuzurile din partea autorităților la adresa businessului. „Dacă într-adevăr ne dorim să învățăm să construim parteneriate eficiente și de lungă durată trebuie să egalăm în drepturi partenerul privat cu partenerul public. sîntem un popor și trebuie să învățăm să lucrăm corect în echipă.

Businessul, care deține resurse și competență, ar putea face investiții în proiectele publice de eficiență energetică - trebuie doar creat cadrul clar de cooperare și să fie asigurată recuperarea investițiilor și oportunitatea de a realiza profit. Asta va schimba intenția investitorilor de coopera cu Moldova. Trebuie să recunoaștem că în Moldova, istoria cooperării sectorului privat cu cel public e o istorie în care partenerul privat totdeauna a pătimit, iar partenerul public nu și-a onorat angajamentele.

”Dar lucrurile pot fi schimbate, și acum e momentul potrivit pentru a începe o istorie nouă de cooperare între sectorul public și cel privat - una bazată pe respect și încredere”, a declarat șeful Moldovagaz.

Potreivit lui, Instrumente de finanțare (sau combinația acestora) a proiectelor de eficiența energetica (EE) cu atragerea capitalului privat pot fi: credite energetice “securizate”; contracte de performanța energetică; contracte ESCO; on-billing; valori mobiliare corporative “green bonds”sau “energy bonds”; garanții financiare; instrumente “off-the-shelf”; obligațiuni municipale pentru finanțarea proiectelor de EE la nivel local.

2
1
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?